Úvodní bitva o zachování prvoligové příslušnosti dopadla pro kopřivnické Vikingy výborně. Před stovkou diváků rozprášili v sobotu večer Paskov zaslouženě 6:0. Jednoznačné vítězství ještě korunoval první vychytanou nulou v sezoně strážce vikingské branky Martin Pinďák.

„Byli jsme připraveni na obrannou hru, kterou Paskov předvádí po většinu sezony, a hráči byli nabádání k trpělivé hře," uvedl trenér Kopřivnice Marek Jehlár. Trpělivost se domácím vyplatila, když v 7. minutě otevřel, k radosti domácích fanoušků, skóre Soukal, jenž přízemní střelou překonal Mikesku.

Na začátku druhé třetiny udeřil Rebroš a třetí trefu si domácí florbalisté schovali do samotného závěru druhé dvacetiminutovky, když na 3:0 zvyšoval Lichnovský. Kopřivničtí pak přidali ve třetí třetině další tři zásahy.

„Udělali jsme první, a hodně důležitý, krok k záchraně. Trpělivou hrou jsme si došli pro zasloužené vítězství. Podařilo se nám ubránit dvě oslabení a využít jedinou naši přesilovku, a hlavně jsme využili gólové šance. Jsem rád, že hráči přistoupili k zápasu zodpovědně a plnili na hřišti to, co měli, a doufám, že v tomto trendu budeme pokračovat i v dalším průběhu série," vyjádřil se po prvním utkání trenér Vikingů Marek Jehlár.

Hattrick Lichnovského

Ve druhém utkání nic nenasvědčovalo konečnému debaklu. Hosté z Paskova začali aktivněji a v 5. minutě šli dokonce do vedení. Kopřivnice tak doplatila na nevýrazný start do zápasu, ale postupem času si začala vypracovávat tutové šance. V 10. minutě přišlo vyrovnání z hole Nehery. S nástupem do druhé části, která rozhodla o konečném osudu utkání, však spustili domácí florbalisté gólový brankostroj. Na trefy Kresty a Adama Lichnovského, navázali Zdeněk Matúš, Podlezl a opět Lichnovský. Vikingové tak odcházeli po čtyřicet minutách do šaten s vedením 6:1 a druhý díle série měli ve své moci.

Po 28 vteřinách třetí třetiny se prosadil Podlezl, jenž sólem přes celé hřiště a umístěnou střelou k tyči přidal sedmý zásah Kopřivnice. Jubilejní desátou branku kopřivnických Vikingů měl pak na svědomí Lichnovský, jenž v 50. minutě završil svůj hattrick. V závěru zápasu Kopřivnice vystřídala brankáře a náhradník Kapoun hned řešil dvě gólové šance hostů.

S vidinou vysokého vedení už poté domácí mírně polevili v bránění a tak soupeř dvěmi brankami korigoval na 3:11. Závěr zápasu byl však znovu v režii Vikingů. Jan Matúš sice neproměnil trestné střílení, ale vše si vynahradil v přesilové hře, když korunoval kopřivnickou kanonádu dvanáctým zásahem. „Zápas jsme zvládli sice až od druhé třetiny, ale nakonec z toho bylo vysoké a přesvědčivé vítězství. Soupeř byl nebezpečný zejména v první třetině, když jsme do zápasu vstoupili příliš vlažně a hráči se nemohli prosadit přes osobní obranu soupeře. Od druhé třetiny jsme ovšem začali proměňovat šance troufnu si říct, že jsme už rozhodli.

Třetí část už se dohrávala více méně z povinnosti, protože soupeř věděl, že na obrat prostě nemá. Doufám, že příští sobotu celou sérii v Paskově ukončíme a budeme se připravovat na druhé kolo play-down," hodnotil druhé představení kopřivnických Vikingů trenér Marek Jehlár.

1. zápas

FBC VIKINGS KOPŘIVNICE - PASKOV SAURIANS 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

Branky: 7. Soukal, 22. Rebroš (Longauer), 39. Lichnovský (Rebroš), 49. Opatřil (Vávra), 53. Baďura (Podlezl), 58. Sladkovský (Nehera).

2. zápas

FBC VIKINGS KOPŘIVNICE - PASKOV SAURIANS 12:3 (1:1, 5:0, 6:2)

Branky: 10. Nehera (Kresta), 24. Kresta (Pinďák), 27. Lichnovský (Kubátko), 36. Z. Matúš (Vávra), 37. Podlezl (Kresta), 40. Lichnovský (Rebroš), 41. Podlezl, 44. Soukal (Rebroš), 46. Opatřil (Z. Matúš), 48. Lichnovský, 50. Sladkovský (Kresta), 58. J. Matúš (Vávra) – 5. Louda (Klega), 56. Šrámek (Řeha), 58. Kalous (Kurečka).

FBC Vikings Kopřivnice: Pinďák (Kapoun) - Řeha, Podlezl, Sladkovský, Baďura, Nehera, Kresta, Longauer, Kubátko, Rebroš, Lichnovský, Vávra, Opatřil, Soukal, Z. Matúš, J. Matúš. Trenér: Marek Jehlár.

STAV SÉRIE 2:0.