Od pátku do neděle hostil Bílovec závěrečné finále Českého poháru starších žákyň ve volejbale. Čtyřiadvacítka celků z celé České republiky bojovala po tři dny ve sportovní hale ZŠ Komenského a také v hale v Tísku.

Domácí zástupkyně ŠSK Bílovec nakonec zakončily letošní ročník Českého poháru na 9. příčce, které by za normálních okolností nezaručovalo postup na kvalifikaci na mistrovství České republiky. Když však mladé volejbalistky Nového Jičína obsadily v konečném zúčtování 8. místo, zajistily tak postup také Bílovci, který se do kvalifikace dostane díky umístění v krajském přeboru, ze kterého postupují prví dva celky, kterými jsou momentálně Frýdek-Místek a právě Nový Jičín. Bílovec tak, jakožto třetí celek krajského přeboru, půjde do kvalifikace o republikový šampionát také. „Trošku jsme ztratili pozice, protože jsme byli po prvním kole čtvrtí, pak jsme spadli na šesté místo, a chtěli jsme být do osmého místa, které by nám zaručovalo kvalifikaci na MČR. Nakonec jsme skončili devátí, ale více mančaftů mělo problémy psychického rázu, takže když skončil Nový Jičín osmý, tak z našeho krajského přeboru půjdou do kvalifikace tři týmy. V neděli tak můžeme v klidu odehrát poslední turnaj krajského přeboru," ulevilo se trenérovi a předsedovi ŠSK Bílovec Peteru Šloffovi.

První čtyři celky Českého poháru (KP Brno, UP Olomouc, BVC Chodov, Slavia VŠ Plzeň) si zajistily přímou účast na republikovém šampionátu. Kvalifikace na MČR, které se zúčastní 32 týmů, proběhne v dubnu a představí se v ní celky na 5., 6., 7. a 8. místě z Českého poháru, který doplní vždy dva nejlepší celky z každého kraje (celkem 28 týmů).

Bílovecké starší žákyně přitom nastoupily do sezony ve velkém stylu. „Ale od února máme nějaký útlum. V srpnu, září a říjnu jsme totiž vyhráli osm turnajů a holky podávaly velmi kvalitní výkony a všechno plnily tak, jak měly. Nevím jestli to je dopad toho, že se holky připravují na přijímačky. Možná je v tom nějaký psychický tlak. Pořád jsou to mladé holky, které mají čtrnáct, patnáct let. Ale i v extralize jsou týmy, které mají čas od času krizi a nemůžou se z ní dostat. Nakonec jsme postoupili, takže nás v dubnu čeká kvalifikace, takže doufám, že postoupíme na republiku, protože za to, co jsme předváděli do ledna, bychom si to zasloužili. Necháme tomu trošku volný průběh, holky si odpočinou a uvidíme," věří v úspěšný závěr sezony Šloff.

Bílovecká děvčata doma o víkendu dvakrát zvítězila a hned čtyřikrát nezvládla tie-break. „To bylo hodně o psychice, ale otočili jsem pak zápas s Frýdkem a porazili Znojmo. Nedělní zápasy byly z naší strany nejlepší. Holky umí, ale je tam problém, že mezi tréninkem a zápasem je velký rozdíl. Doufám, že se to zlomí, a že se holky vrátí k tomu, co předváděly do ledna," uzavřel bílovecký kouč.

Výsledky Nového Jičína:

VK UP Olomouc 0:2, VK Královo Pole 0:2, BVC Chodov 1:2, PVK Olymp Praha A 0:2, VK Slavia VŠ Plzeň 1:2, TJ Kralupy 1:2, PVK Olymp Praha B 0:2.

Výsledky ŠSK Bílovec:

VO TJ Lanškroun 1:2, VSC Zlín 0:2, TJ Baník Příbram 1:2, TJ Sokol Frýdek-Místek A 2:1, SKŠ ZŠ Mikulova Praha 1:2, SK Hlincovka 1:2, VK Znojmo Přímětice 2:0.

Sestava ŠSK Bílovec:

A. Kulová, M. Kubánková, A. Klichuková, K. Kundlová, K. Urbanová, T. Kopáčková, K. Dluhošová, E. Kleinová, E. Grešáková, V. Němcová, N. Kvitová. Trenéři: Peter Šloff (vpravo dole), Vítězslav Pjentak (vlevo dole), Petr Mičulka (nahoře uprostřed).

Konečné pořadí:

1. KP Brno,

2. UP Olomouc,

3. BVC Chodov,

4. Slavia VŠ Plzeň, 5. Olymp Praha A, 6. Olymp Praha B, 7. TJ Kralupy, 8. Nový Jičín, 9. ŠSK Bílovec, 10. TJ Lanškroun, 11. Mikulova Praha, 12. VSC Zlín, 13. Frýdek Místek A, 14. Baník Příbram, 15. TJ Ostrava, 16. SK Hlinovka, 17. Znojmo-Přímětice, 18. Loko Plzeň, 19. Kometa Praha, 20. Sokol Pardubice, 21. Uherské Hradiště, 22. Volejbal Klatovy, 23. České Budějovice, 24. VK Prostějov.