O nevídané momenty nebylo nouze ani ve druhém utkání proti Brandýsu nad Labem, který si z Příbora nakonec odvezl dva body za výhru 82:76.

„Myslel jsem si, že mě již po těch patnácti letech, co se pohubuji v dívčím a ženském basketbalu, nemůže nic překvapit, ale poslední hrací víkend mě vyvedl z omylu. Musím konstatovat, že možné je zde úplně všechno. Kdo byl v hale, nevěřil vlastním očím a ten, kdo tam nebyl, asi ani neuvěří," vzpomínal trenér příborských basketbalistek Miroslav Slovák na poslední zápasy svého týmu v dlouhodobé části 2. ligy, sk. B, před závěrečnými boji v play-out.

Závěrečná čtvrtina? 17:0

Slovanka přijela do Příbora s již jistým postupem do play-off a domácím vlastně už posledními dvěma zápasy základní části začal boj o záchranu. Úvodní tři čtvrtiny nabídly podobný průběh, ve kterém hostující hráčky postupně navyšovaly svůj náskok. Před závěrečnou částí totiž vedly Pražačky 62:51.

„Nedokázali jsme pokrýt nájezdy soupeře do našeho vymezeného území, a ten z těchto nabídek skóroval, nebo byl zastaven naším faulem. Za první tři čtvrtiny hosté stříleli 29 trestných hodů. Pohyblivé hráčky soupeře nám dělaly neskutečné problémy.

Do posledního hracího období jsme vstupovali s mankem jedenácti bodů a se zónovou obranou, kterou jsme letos hráli snad jen necelou jednu čtvrtinu. A najednou se začaly dít věci. Hostující hráčky úplně vypadly z tempa a nemohly trefit náš koš a naopak my jsme nějaký ten koš dali a v páté minutě poslední čtvrtiny jsme šli za jásotu domácích tribun poprvé v utkání do vedení 63:62, které jsme nakonec ještě navýšili," vzpomínal na nebývalý průběh závěrečné čtvrtiny příborský kouč Miroslav Slovák.

Příbor tak v poslední čtvrtině favorizovanou Slovanku dokonale zmrazil, poslední dějství vyhrál 17:0 celkově pak zápas 68:62. Ke dvoubodovému zisku ho táhla především Michaela Drtilová, autorka 18 bodů.

O den později přijel na příborskou palubovku na hale Masarykova gymnázia druhý tým tabulky z Brandýsa nad Labem, který dorazil pouze v šesti hráčkách a měl v nohách dvě sobotní utkání v Ostravě. Slovákův celek si ve druhém hracím období vybudoval nadějný devítibodový náskok, který na konci 9. minuty třetí čtvrtiny ještě navýšil na 66:51.

Příborská hala však režírovala další nevšední podívanou a Brandýs nad Labem ovládl poslední čtvrtinu třetí části 7:0. Když k tomu přičteme úvodní tři minuty poslední čtvrtiny, jež hosté vyhráli 8:0, bylo skóre rázem srovnáno 66:66! Ve čtvrté minutě se vyfaulovala první hráčka hostů a na konci 9. minuty pak další, a Brandýs tak dohrával ve čtyřech.

„Našim holkám nespadlo do koše nic a soupeř byl z čáry trestných hodů téměř neomylný. V poslední části stříleli hosté dvacet trestných hodů, z nichž čtrnáct dali, a vyhráli v utkání o šest bodů," smutnil šéf příborské lavičky. V utkání bylo odpískáno neuvěřitelných 54 faulů – 30 Příbora a 24 Brandýsa. Hosté stříleli 35 a Příbor 27 trestných hodů.

„Dali jsme doma 76 bodů, a přesto jsme prohráli," kroutil hlavou Slovák. Nejlepšími střelkyněmi domácích byly v utkání Jana Nenutilová (15) a Lukácsová s Fialovou (obě 13). Skupinu o udržení zahajuje Příbor dnes, když od 11 hodin hraje na palubovce Zlína, zítra pak přivítá zlínské basketbalistky na vlastní palubovce (10 h).
Zbylý program play-out: 7. března: Příbor – Pelhřimov, 8. března: Příbor – Prostějov, 21. března: Prostějov – Příbor, 22. března: Pelhřimov – Příbor.