Vysokou prestiž turnaje ještě dokládal fakt, že v Ostravě představili také borci z z Belgie, Polska, Běloruska a Slovenska.

David Hyvnar.Závišické judo mělo své zastoupení jak v dorostenecké, tak i v juniorské kategorii. V juniorech se na tatami vinou dlouhodobého zranění po roce znovu ukázal David Hyvnar (na snímku vlevo), jenž bojoval ve váze do 100 kg.

„Jeho zraněné koleno po operaci a následné rehabilitaci vykázalo potřebnou stabilitu a náročnou zátěž vydrželo. V prvním kole doplatil po dlouhé absenci na nervozitu a prohrál s pozdějším finalistou Rajchrtem z USK Praha," předeslal úvodem trenér závišických judistů Libor Kahánek.

V následných opravách už ale Hyvnar, po zjištění, že je koleno opravdu v pořádku, ukázal svou starou formu.

„Nejprve zdolal na ippon chytře použitým kontra chvatem tani otoši opavského Reinekeho a k následnému boji o bronz vyzval Baja z TJ Sokol Kostice.

Vzhledem k faktu, že se oba soupeři dobře znají už z žákovských turnajů, čekali diváci na úspěšný chvat až do poloviny zápasu. To zaútočil David chvatem seoi naga.

Nejprve z toho bylo vedení 10:0 na wazari, které bylo po konzultaci s video rozhodčím překvalifikováno na juko, respektive na stav 1:0," komentoval bitvu o bronzovou medaili Kahánek.

Když už pak do konce utkání žádný z judistů ničím nepřekvapil, radoval se z vítězství právě reprezentant Závišic, který tak svůj návrat do náročného kolotoče judistických závodů mohl oslavit bronzovým kovem.

Rýpar bez cenného kovu

Mezi dorostenci měly Závišice silný trumf v podobě dorostence Radka Rýpara, jenž se představil ve váze do 55 kg, ve které začal výborně. Talent, který se pokoušel navázat na svou skvostnou loňskou sezonu, kterou okořenil ziskem titulu mistra České republiky, porazil v prvním kole Poláka Minakova a v pavouku pak narazil na Skurku z Hranic.

„Vyrovnaný souboj pro sebe rozhodl Radek," vzpomínal trenér Závišic. Čtvrtfinálový duel nabídl pohledný souboj, když Rýpar podlehl pozdějšímu vítězi, Kratochvílovi z SKKP Brno.

„Na začátku zápasu zaútočil Radek chvatem uči mata a bylo z toho vedení na juko. Svůj náskok si držel až do druhé poloviny utkání. Pak dostal trest shido za pasivitu, ale pořád držel vedení. Ke konci utkání přišel útok Kratochvíla. Stav se srovnal na juko juko, ale malou výhodu vedení na trest shido si udržel brněnský judista. A protože až do konce utkání nedošlo ke změně skóre, do semifinále postoupil Kratochvíl," připomněl těsnou porážku Kahánek. Rýpar pak v následných opravách těsně podlehl Musilovi.

„To bylo rovněž jen na drobný trest shido za pasivitu. Pro tentokrát to znamenalo konečnou stopku, a taky samozřejmě konec bojů o medaile," dodal k vystoupení svého svěřence kouč závišického juda. 

K TÉMATU

Medailová sbírka nejmladších Před nedávnem se svého prvního vystoupení v letošní sezoně dočkali také začínající judisté, kteří se představili na čokoládové ceně ve Frýdku-Místku.

Mezi benjamínky se neztratila Ema Olajošová, jež v kategorii dívek do 40 kg vyhrála všechny zápasy a po zásluze získala zlatá medaile.

Neztratili se ale ani další naděje Závišic.

Benjamínci Daniel Jahn (33 kg) a Jan Michálek (24 kg) vybojovali shodně druhá místa a David Musil byl ve váze do 29 kg třetí.

V žákovských kategoriích potom přidala Kateřina Lichnovská stříbrno za druhé místo ve váze do 80 kg.

Tomáš Lichnovský pak bral bronz v kategorii do 60 kg.