Jejich sny v podobě extraligového finále vzaly brzy za své. Novojičínští in-line hokejisté totiž neměli v semifinále proti celku IHC Tempish Olomouc příliš šancí a po jednoznačné porážce 3:13 si mohli dojít pro medaile bronzového lesku, které obdržel také Beroun, který prohrál až v prodloužení s Brnem. Třetí místo totiž obsadili oba poražení semifinalisté, neboť zápas o bronz nebyl na sobotním vyvrcholení Stilmat extraligy v Boskovicích v programu.

V semifinálovém souboji s později zlatými Hanáky, kteří se pak ve finále neparáli ani s Brnem, které roznesli 12:3, bylo jasno už po první čtvrtině, kterou Nový Jičín prohrál 1:5. Od druhé části hry vystřídal v novojičínské kleci Fendricha Kamil Gebauer, a i když to bylo v polovině utkání 2:6, žádné drama nepřipadalo v úvahu.

„Opravdu tam nebyl moment, kdybychom Olomouc nějak zatlačili tak, aby se mohla strachovat o výsledek. Od začátku bylo patrné, že s nima nemáme šanci. Za Olomouc hrálo asi šest in-lineových profesionálů. Byli to Češi a jeden cizinec, kteří hrají celoroční soutěže ve Francii nebo ve Španělsku. Kvalita těchto hráčů, kteří jsou na in-linech celý rok, byla opravdu vidět," konstatoval hrající kouč IHC Nový Jičín Zbyněk Kubičík. Novojičínští sice ve třetí čtvrtině snížili na 3:9, ale Olomouc pak čtyřmi góly rozhodla a jasném postupovém výsledku 13:3.

Nový Jičín sice v závěru základní části porazil Olomouc 5:3, ale nyní se postavil zcela jinému týmu. „Teď to byl naprosto odlišný zápas, který jsme s nimi sehráli předtím, protože tehdy tito rozdíloví hráči nehráli," vysvětloval Kubičík.

Na hrací ploše zimního stadionu v Boskovicích se tak proti sobě postavily zcela odlišné týmy. „Bylo to opravdu jako srovnání dvou úrovní, tedy profesionálního a amatérského. Ale vážím si toho, že jsme bojovali až do konce a nevykašlali jsme se na to. Bronz je pro nás vynikající úspěch a vážíme si ho. I když jsme chtěli jít do finále, tak to prosně nešlo. Soupeř nám nedal čuchnout," přiznal trenér bronzového celku letošní extraligové sezony Zbyněk Kubičík, jenž s úsměvem prozradil, že hlavními tahouny oslav budou nejspíše Ondřej Sluštík s Jakubem Hruškou.

Final Four Stilmat extraligy 2016

Semifinále:

IHC Tempish Olomouc – IHC Nový Jičín 13:3 (5:1, 1:1, 3:1, 4:0)

Branky: 3. J. Cik (Roupec), 3. L. Cik (Šimo), 7. Čuřík, 10. Vích (Roupec, Fiedler), 12. Šimo (Cadis, Roupec), 17. Šimo (J. Cik), 27. Čuřík (Fiedler, J. Cik), 29. Cadis (Šimo, Vích), 32. Cadis (Vích), 41. L. Cik (Čuřík), 43. L. Cik (Vích), 44. Roupec (Fiedler, J. Cik), 46. Cadis (L. Cik, Vích) - 11. Zahradníček (Zedník, M. Chvostek), 18. O. Kovařčík (Kubičík, Zahradníček), 34. R. Gebauer. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 2:0. Rozhodčí: Lerch, Klein. Diváci: 200.

IHC Nový Jičín: Fendrich (13. K. Gebauer) - Andrýsek, Sluštík, Zahradníček, Hruška, Jurík, Kubičík - O. Kovařčík, M. Chvostek, R. Gebauer, Zedník, Christov.

IHC Berounští Medvědi – Mission Roller Brno 5:6 pp (0:1, 0:2, 4:1, 1:1 – 0:1)

Finále:

IHC Tempish Olomouc – Mission Roller Brno 12:3 (3:0, 2:0, 2:0, 5:3).