Německý dopravce si partnera pro tento projekt vybíral několik měsíců. Konkurentem soukromému RegioJetu byly České dráhy, které si právě pro tuto mezinárodní trasu chtěly koupit několik souprav RailJet. V těchto dnech se však objevily informace o tom, že na tyto vlaky by ČD nemusely mít dostatek finanční prostředků.

„Německé dráhy nám zaslaly oficiální informaci o tom, že si vybraly železničního dopravce RegioJet, člena skupiny Student Agency, pro další exkluzivní jednání o projektu provozování vlaků na trase Praha - Drážďany - Berlín - Hamburk. Toto rozhodnutí nás velmi těší. Je to pro nás ocenění úspěšnosti provozu našich vlaků IC RegioJet, které v roce 2011 začaly jezdit na trase Praha - Ostravsko - Žilina. Další a detailnější informace budou zveřejněny v návaznosti na další jednání mezi společnostmi DB a RegioJet," informoval mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

Zveřejněná informace má význam také pro obyvatele východní části České republiky, a potažmo i Slovenska. Regiojet provozuje od loňského září své žluté expresy na trase Žilina – Havířov – Ostrava – Olomouc - Praha. Cestujícím z této oblasti se tak rýsuje reálná možnost navazujících, ne-li přímých, spojů dále za Prahu a do Německa.