Rozsáhlý areál bývalé tabačky, kde se až do konce devadesátých let minulého století vyráběly cigarety, je už několik měsíců srovnán se zemí. Demoličním strojům neunikla ani jedna z mnoha budov. Současný majitel, Mocero reality, nyní postupuje řadu legislativních kroků, který má vést k výstavbě obchodního centra.

Před pár dny společnost požádala odbor územního plánování v Novém Jičíně o vydání územního rozhodnutí. „V nejbližší době bude vypsán termín veřejného ústního jednání ve věci územního řízení. Předmětem žádosti o vydání územního rozhodnutí je umístění stavby potravinového obchodu Interspar, obchodní galerie, podzemního i nadzemního parkoviště, zpevněných ploch, inženýrských sítí, oplocení, sadových úprav a terénních úprav,“ informovala Danuše Křibíková ze stavebního úřadu. Své námitky mohou při veřejném jednání uplatnit také občané, zároveň jde o poslední šanci prezentovat konkrétní námitky. „Protože Nový Jičín má schválený územní plán, o zahájení územního řízení bude informovat veřejná vyhláška. Občané by proto měli sledovat úřední desku a webové stránky města, kdy bude oznámení vyvěšeno,“ připomíná tisková mluvčí města Marie Machková. Výsledek rozhodování o umístění stavby by měl být znám od tří měsíců.

Stále nezodpovězenou otázkou je situace kolem dopravní situace v blízkosti bývalé tabačky. Vede zde již tak vytížený hlavní průtah městem a budoucí zákazníci i zásobovatelé obchodního centra dopravě ještě přitíží. Navíc, jen o pár desítek metrů dal bude stát další hypermarket v prostorách bývalé vojenské posádky v Šenově. Na stole je již delší dobu návrh zprůjezdnit pro vozidla Jeremenkovu ulici, která vede od kruhového objezdu u tabačky, končí jako slepá u železničních kolejí.

Město proto vyjednává o této možnosti se Správou železničních dopravních cest, s obcí Šenov u Nového Jičína, s policií i s Mocero reality. Případné řešení si však vyžádá nemalé investice. Náklady na přemístění výhybky a otevření ulice se pohybují v rozmezí 20 až 25 milionů korun. „Od obce Šenov máme předběžnou dohodu, že by na tuto akci přispěla. Také jednáme s Mocero reality a s krajským úřadem. Osloven bude i Autopal. Město by samo tak velkou finanční zátěž neuneslo,“ přiznal novojičínský místostarosta Přemysl Kramoliš. Jednání na řešení dopravní situace s městem potvrdila také Gabriela Hlavsová z Mocero reality, která Deníku řekla: „V současné době jsme v jednání s městem. Na ničem konkrétním jsme se ještě nedohodli, ale jsme, samozřejmě, ochotni ke spolupráci a chystáme nějakou dohodu, ale nedokážu říct ještě žádný závěr.“

Do obchodního areálu, který se v případě bezproblémového vývoje otevře lidem během roku 2013, povedou z ulice Přemyslovců (hlavní silnice mezi dvěma rondely) dva vjezdy. K zásobovacím rampám a v místě, kde stále stojí memento bývalé tabačky, hlavní brána, bude vjezd na parkoviště. „Do podzemních i nadzemních garáží bude příjezd i z ulice Jeremenkovy,“ dodala na závěr Marie Machková.