Začátkem srpna se v Kopřivnici uskutečnila v pořadí druhá e-aukce na dodávky energií pro domácnosti ve městě a jeho správním území. Občané, kteří se rozhodli využít tuto nabídku, mohli díky společnému nákupu opět ušetřit.

„Radovat se mohou především ti, kdo poptávali levnější plyn, jeho cenu se totiž, podle informací zprostředkovatelské společnosti, podařilo vysoutěžit nejnižší za poslední tři roky," informovala tisková mluvčí města Kopřivnice Lucie Petříčková.

Levnější plyn i elektřina

Výrazně by lidé zapojení do aukce měli ušetřit nejen na zmíněném plynu, ale také na elektřině. „Obě elektronické aukce dopadly výborně. Vysoutěžené ceny jsou ve srovnání s majoritními dodavateli u elektřiny o zhruba 22 procent a v případě zemního plynu dokonce o 34 procent nižší. Věřím, že tento výsledek potěší všechny zájemce, kteří se přihlásili, neboť mohou v příštích letech očekávat skutečně výraznou úsporu finančních prostředků," sdělil Martin Anders ze zprostředkovatelské společnosti Marandis.

Podpisy smluv s dodavatelem

Účastníky e-aukce nyní čeká podepsání smluv s vítězným dodavatelem. Ty budou po následující dva týdny připraveny na kopřivnické radnici, tedy na stejném místě, kde se lidé hlásili k účasti v aukci. „Na tomto místě se lidé dozví podrobnosti o konkrétní úspoře jejich domácnosti," uvedla kopřivnická tisková mluvčí s tím, že v předchozí aukci zapojené domácnosti ušetřily za energie v souhrnu přes devět milionů korun.

„V souvislosti s podpisem smluv bychom rádi upozornili na to, že nové smlouvy budou k dispozici pouze a výhradně na kopřivnickém městském úřadě. Lidé by tedy v žádném případě neměli podepisovat žádné jiné smlouvy s podomními obchodníky, kteří se mohou za zástupce naší společnosti nebo vítězného dodavatele vydávat," doplnil varování, týkající se podpisu smluv, Martin Anders.

Připojila se i další města

Kopřivnice není jediným městem, kde elektronické aukce využívají. Například v Novém Jičíně, Frenštátě pod Radhoštěm a dalších s nimi mají také zkušenost.

„S aukcemi jsme začali v roce 2013 a zatím za sebou máme tři kola určené jak pro domácnosti, tak pro podnikatele," sdělila tisková mluvčí novojičínské radnice Marie Machková a pokračovala: „Z počátku se soutěžila jen elektřina a zemní plyn, poté i telekomunikační služby a pohonné hmoty." Zájem obyvatel Nového Jičína o levnější energie byl poměrně velký. „Jednalo se o několik stovek domácností, proto jsme také vyhlásili tři kola aukce," potvrdila mluvčí Marie Machková s tím, že úspory na energiích přesahovaly dvacet procent.

Oproti tomu obyvatele Frenštátu v loňském roce elektronické aukce moc nezaujaly. „Zkoušeli jsme nabídnout tímto způsobem lidem levnější energie, ale zájem nebyl nijak dramatický, proto zatím neuvažujeme o opakování," uvedl tajemník frenštátského úřadu Petr Kubenka.