Vodu dáváme jedině ke kávě zněla památná věta z jisté české filmové komedie. Tato věta přesně vystihovala, jak hospodští a obsluha v restauracích ještě donedávna vnímali přání hosta o sklenici vody.

Člověk míní a doba mění, a tak se změnil i přístup restauračních provozoven k hostům, kteří by místo piva či slazeného nealko nápoje chtěli vodu, a to, pokud možno, z vodovodu. Právě takový název, „zvodovodu.cz", má internetový server, který založilo občanské sdružení Česko pije z vodovodu. To od roku 2010 aktivně podporuje podávání vody z vodovodu v restauracích. „Cílem je snížit dopad na životní prostředí, který způsobuje balená voda," vysvětlila Zuzana Cabejšková, předsedkyně zmíněného občanského sdružení, s tím, že v České republice vodu z kohoutku podává již přes 1900 restaurací, a více než dvacet jich je už také na Novojičínsku.

Například Emilie Fišerová provozuje jídelny U Fišerů v Novém Jičíně a v Šenově u Nového Jičína. „U nás nedáváme čistou vodu, ale máme k obědu čaj, a ten mají zákazníci zdarma," uvedla. Čistou „kohoutkovou vodu dostane kdykoliv návštěvník restaurace Pod kaštany v Kopřivnici. „U nás dáváme vodu na požádání. Pokud si host řekne, přineseme mu vodu. Samozřejmě, že je to zdarma," uvedl provozovatel restaurace Michal Czekaj. Zmíněné podniky jsou v seznamu, který lze najít na uvedených stránkách www.zvodovodu.cz, ale džbánky s vodou a citronem, a s přiloženými skleničkami, lze spatřit také třeba v novojičínské restauraci Le Café Fleurs. Tato provozovna přitom v uvedeném seznamu není a dá se předpokládat, že obdobně se ke spokojenosti hostů chovají i v jiných provozovnách na Novojičínsku.

„Majitelé restaurací se čím dál víc řídí heslem Náš zákazník, náš pán. Snaží se nabízet co nejlepší služby, mezi něž v dnešní době patří i podávání vody z kohoutku," poznamenala Zuzana Cabejšková a dodala, že za poslední dva roky se počet provozoven nabízejících vodu z vodovodu zdarma nebo za takzvanou férovou cenu více než ztrojnásobil.