„Po intenzivním jednání s ČSA mohu uvést, že od 2. ledna roku 2014 budou nově v rezervačním systému ČSA garantovány z Ostravy do Prahy a zpět tři lety denně. Po naší domluvě s vedením ČSA se zahýbalo i s časy odletů na letišti v Praze. Díky tomu bude tak do dvou hodin od příletu do Prahy zajištěno návazné letecké spojení s dvaadvaceti destinacemi, mezi kterými nechybí například Frankfurt nad Mohanem, Paříž, Londýn, Ženava, Milán či Moskva," upřesnil hejtman.

Pracovní snídaně pořádané Deníkem pod záštitou Moravskoslezského kraje se zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a čtyři desítky zástupců nejvýznamnějších firem v regionu.

Jak hejtman doplnil, bude od nového roku zajištěna také přímá návaznost na linku Soul Praha. Letecké spojení bude navazovat do Ostravy i slovenské Žiliny.

Ministr Jiří Cienciala zdůraznil, že pro rozvoj kraje a lepší obraz je důležitá vzájemná výměna zkušeností.

„Máme předpoklady, ale nesmíme ztrácet čas. Celá řada věcí se už posunula dopředu, chce to ale větší akceleraci. A také spolupráci mezi regiony. Žijeme v oblasti, která má všechny předpoklady pro mezinárodní spolupráci. Průnik tří států, dvě polská vojvodství, Žilinský kraj a Moravskoslezský kraj. Vždyť tady žije osm milionů lidí. Byla by chyba nevyužít tento potenciál," dodal ministr Jiří Cienciala.

K TÉMATU

Kraj viděný v pozitivním světleCo zaznělo z úst podnikatelů na pracovní snídani k projektu Deníku s názvem Pomozme lidem, pomozme kraji? Šéfové firem se shodovali, že je třeba dál rozvíjet, to, co tady funguje, že by se měla posilovat spolupráce se školami, ale také vnímali jako velmi důležité, aby se více informovalo o pozitivních věcech, které se tady dějí.

„Musíme být více hrdi na náš kraj, prezentovat ho v dobrém světle, ukázat věci, které se tady daří. Když se poukazuje jen na to špatné, tak si zbytečně kazíme pověst a odrazujeme nové investory i obchodní partnery, kteří nám mohou pomoci v rozvoji a vzniku nových pracovních míst," zaznívalo opakovaně na snídani.

Více informací o názorech představitelů významných podniků na to, co by se mělo udělat pro zlepšení situace v regionu se dočtete v tématu v pátečním Deníku.