VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letošní sezona burčáku právě začíná

Moravskoslezský kraj - Ve vinotékách se už začíná prodávat oblíbený nápoj ze zkvašených hroznů.

21.8.2008
SDÍLEJ:

TEKUTÝ POKLAD. Správná barva burčáku je mléčná až žlutá, nikoli hnědá.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Dokáže údajně vyměnit krev, pokud ho člověk každý podzim vypije alespoň šest litrů. Lidé, kteří mají v oblibě víno, můžou nyní potěšit svoje chuťové buňky dalším nápojem vyráběným z vinné révy – burčákem. Ten se v těchto dnech začal prodávat v Ostravě.
Burčák se většinou vyrábí z bílých hroznů, v létě nejdříve z muškátu nebo z maďarské odrůdy Irsai Oliver. Existuje také červený burčák vyráběný z modrých hroznů. Ten se ale na trhu téměř neobjevuje.

Lidé, kteří si burčák kupují, ať už na ulici nebo ve vinotékách, by si měli dávat pozor především na jeho barvu. Podle ní se totiž pozná kvalitní burčák. Nejlepší barva je mléčná až světle žlutá, jemně zkalená kvasným kalem. „Při nákupu taky neuškodí trochu burčáku okoštovat. Tak si zákazník ověří kvalitu nápoje nejlépe,“ vysvětlila Zdeňka Šmídová z vinotéky U Kusaly, kde se začal burčák prodávat už v úterý.

Samotný burčák je vlastně částečně zkvašený vinný mošt, ze kterého se teprve má stát víno. V první fázi má sladkou chuť a velmi malé procento alkoholu. Postupem času se začíná poměr cukru a alkoholu srovnávat. V momentě, kdy proces kvašení vrcholí, se z obyčejného burčáku stává takzvaný burčák po zlomu. V této fázi má trpčí a kyselejší chuť a začíná se přetvářet na mladé víno.

Prodej burčáku je podle vinařského zákona určen na 1. srpna. Kvůli tuzemskému klimatu se ale začíná s prodejem burčáku spíše později, nejdříve většinou v druhé polovině srpna. Není výjimkou, když někteří vinaři počkají s burčákem ještě déle, dokud podle nich hrozny správně nenazrají.

„Burčák se chladí jenom kvůli trvanlivosti. Před pitím by se měl nechat zahřát aspoň na pokojovou teplotu,“ dodala Zdeňka Šmídová.
Ačkoliv je v České republice burčák známým a oblíbeným pitím, znají jej kromě Čechů a Moraváků pouze Rakušané.

ONDŘEJ KOLAŘÍK

21.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kdysi proslulý Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm již léta chátrá. Nyní svitla naděje, že by se z něj mohlo stát opět vyhledávané místo.

Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm: skončí chátrání?

Druholigové hokejisty Nového Jičína (v bílém) a Kopřivnice čeká odveta v úterý 22. srpna.

Start přípravy: Hokejisté Kopřivnice otočili duel v Novém Jičíně

I. B třída, sk. B: Petřvald na Moravě na úvod remizoval

Po sestupu z A třídy je čeká sezona v I. B třídě, sk. B, která je složena z celků z Ostravska a Opavska. Petřvald na Moravě, jako jediný novojičínský zástupce v této soutěži, zahájil nový ročník duelem v Píšti, kde remizoval 1:1.

Souhrn I. B třídy, sk. D: První kolo ve znamení gólových hodů

Novojičínsko - Roli favorita potvrdil hned na úvod Fulnek, který roznesl Vlčovice 7:0. Kopřivnice pak doma podlehla v divokém zápase nováčkovi z Hukvald 2:5.  

Bílovečtí mají první bod a nyní cestují na hřiště nováčka

V premiérovém domácím utkání v nové sezoně krajského přeboru nakonec remizovali s Českým Těšínem 1:1. Fotbalisté Bílovce si tak připsali první bod a nyní je čeká sobotní utkání na půdě nováčka ze Staré Bělé.

Frenštát nadělil Slavii kanára

Beskyd doma vyprášil Orlovou 6:0 a potvrdil tak zdařilý vstup do sezony, na který by rád navázali i v sobotu, kdy cestuje do Českého Těšína.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení