Pneumatiky s hlubším dezénem musejí mít řidiči podle zákona obuty od 1. listopadu, odborníci však doporučují přezout už ve chvíli, kdy ranní teploty trvale klesnou k sedmi stupňům Celsia.

„Kdo ale často jezdí, přezout by měl později, aby pneumatiky zbytečně nesjížděl. Ideálně však alespoň dva týdny před zákonem stanoveným datem, aby frmol neměli řidiči ani servisy," říká Liboslav Ptáček z Pneuservisu Centrum v Poděbradově ulici, kde jako v jednom z mála oslovených servisů mají ještě „volné ruce". Přezují zde každému, kdo zrovna přijede, objednávkový systém totiž nevedou. Kompletní přezutí tady stojí už od 540 korun.

Na „pětikile" za kompletní přezutí začínají také v pobočce pneuservisu BestDrive ve Zborovské ulici. Ani zde se nerezervuje předem. „Teď si tady denně najde cestu vždy tak třicet řidičů. Tomu odpovídá i čekací doba, která je běžně dvě až tři hodiny, řidiči to jako obvykle nechávají na poslední dny," bere však s nadhledem každoročně se opakující situaci vedoucí pobočky David Navrátil.

PŘIBÍRAJÍ BRIGÁDNÍKY

Už od poloviny října jezdí lidé do pneuservisu Pneu Janda v porubské Vřesinské ulici, kde teď každou půlhodinu odbaví až tři auta. „Tyto dny máme úplně plno, nějaká volná místa by se našla až od středy odpoledne," listuje v objednávkovém kalendáři Adam Pröll z Pneu Janda.

„Na sezonu pravidelně nabíráme brigádníky, měli by tady být tři, ale je tu jen jeden, moc se jim do toho nechce. Ve vedlejší pobočce jsou však hned čtyři," odkázal Pröll na vedlejší dílnu v ulici Nad Porubkou, kde řidiči stojí fronty, a nikdo tak nemá čas se vybavovat. Podobná je situace i v dalších pneuservisech, kde jsme bez díků odmítnuti.

Vděčnou alternativou mnoha řidičům se tak může stát mobilní auto- a pneuservis ServisGo, který pošle mechanika až k řidiči domů či do sídla firmy. Právě ty využívají služeb ServisGo nejčastěji. „Běžně jsme schopni auto přezout do 25 minut, záleží na podmínkách. Třeba na parkovišti, kam si nás lidé často objednávají a jdou si mezitím nakoupit, musí dbát člověk zvýšené opatrnosti," říká David Hradil s tím, že cena mobilního přezutí je přibližně 650 korun.

Kdy je třeba mít zimní pneumatiky? Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká, že řidič je povinen mít na autě obuté zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března, pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo pokud je lze vzhledem k povětrnostním podmínkám na vozovce očekávat. Odkládat návštěvu pneuservisu by se nemuselo vyplatit. Policisté sice mohou situaci vyřešit domluvou, ale i blokovou pokutou až do dvou tisíc korun. V případě znatelně ojetých pneumatik navíc hrozí mnohem větší postihy. Doporučená doba užívání zimních pneumatik je nejvýše šest let. „Lidé se často řídí počasím, spíše to proto funguje tak, že kdyby na víkend ohlásili sněžení, tak mám na stole sto žádostí najednou," sděluje svůj postřeh Miroslav Kotásek z pneuservisu BCCB v Mariánských Horách.