VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Minipivovary mají na severu Moravy zelenou

Ostrava, Novojičínsko - Nechtějí konkurovat velkým pivovarům, a přece se onich vposlední době mluví čím dál víc a stále jich přibývá. Minipivovary, které vaří vlastní speciální piva, přitom zdaleka nevyhledávají jen pivní turisté.

31.12.2008
SDÍLEJ:

Pohankové pivo uvařili na konci června v zábřežském minipivovaru v OstravěFoto: DENÍK

Minipivovary často nabízejí skutečné kuriozity – piva ovocná, různě kořeněná, s nejrůznějšími příchutěmi a speciálně kvašená. Vaří jich širokou škálu i podle obsahu alkoholu, od populární desítky až třeba do čtyřiadvacítky. „Malé restaurační pivovary navíc zaručují čerstvost piva, které netrpí převozem, a většinou je na pípu vedeno přímo z ležáckých tanků,“ shodují se jejich provozovatelé.

Milovníci nepasterizovaného piva mají v Moravskoslezském kraji stále více možností, kam si na takové pivo zajít. Uvedl to server www.pivovary.info.

Loni v červnu zahájil provoz Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu, po čtyřech letech začal znovu vařit pivo rýmařovský pivovar Excelent na Bruntálsku, další minipivovar byl před pár dny otevřen v Kozlovicích. Úspěšné dva roky existence má za sebou pivovárek Hobit v samotném centru Ostravy, nad nímž drží ochrannou ruku samotné Bratrstvo chmelové šišky. Zdejší pivo Qásek, které se uvaří ve sklepě, hned končí v hrdlech štamgastů.

Nejhustější síť minipivovarů je dnes na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku, kde na rozloze dvaceti kilometrů čtverečních je hned několik malých pivovárků. Vlastní pivo vaří v restauraci U koníčka ve Vojkovicích, ve Frýdlantu, Příboře, Kopřivnici, na Hukvaldech, ve Štramberku a nejnověji i v Kozlovicích, kde byl před Vánocemi s velkou slávou otevřen Valašský pivovar.

Hospody s vlastním pivem ale naopak zatím chybějí například ve větších příhraničních městech kraje. Podle vrchního sládka štramberského pivovaru Marka Pietoně je prostor pro malé pivovary poměrně rozsáhlý. „V našem kraji bych ten prostor viděl především ve větších městech v příhraničních oblastech, například v Karviné, Havířově, Českém Těšíně. Poláci jsou totiž velkými znalci a obdivovateli kvalitního piva. Další možností, které ale mohou fungovat pouze sezonně, je využití turisticky atraktivních míst, jako jsou hrady a zámky,“ uvedl.

Například Karviná ale od svého plánu postavit minipivovar a pivní lázně ve zrekonstruovaných prostorách bývalých zámeckých koníren v parku ve Fryštátě ustoupila. „Po posledních jednáních o možnostech využití koníren, o možnostech získat na projekt dotace a vzhledem k rentabilitě takového provozu bylo rozhodnuto nestavět v konírnách pivovar, ale jen tam zřídit pivní lázně,“ uvedl náměstek karvinského primátora Jan Wolf. V konírnách chce město mít kromě pivních lázní také centrum řemesel, ubytovací a restaurační služby a hippomuzeum.

Po tříleté přestávce začal letos v květnu znovu vařit pivo i rýmařovský pivovar Excelent. „Vaříme jedenáctku kvasnicové a třináctku polotmavé, pivo prodáváme našim hotelovým hostům, ale vozíme ho také do Jeseníku, do jednoho malého pivního baru v Olomouci i dalších míst,“ řekla vedoucí provozu pivovaru Jaroslava Háková.

Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu láká kromě světlé a tmavé jedenáctky Pikard návštěvníky hlavně na své pivní speciály, o které je mimořádný zájem, a mnohé z nich – například pivo z burčáku – jsou skutečnou raritou. Zdejší sládek Václav Baron jich prozatím uvařil osm a již uvažuje o dalším. Raritou je také pivní archiv, který je zřejmě jediný v České republice.

Jako zatím poslední byl otevřen minipivovar v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku. Ve zdejším Valašském pivovaru budou na čepu především kvasnicové nefiltrované ležáky plzeňského typu, o jejichž názvech rozhodli sami lidé – světlý Valašský Vojvoda, tmavý Kozlovický Fojt, ale také sváteční speciál Kozlovjan, které tu zatím vaří sládek spřízněného pivovaru ve Štramberku Marek Pietoň. Předpokládaný roční výstav kozlovického pivovaru je 800 hektolitrů, podle zájmu však může dosáhnout až 1700 hektolitrů ročně.

Autor: Jitka Hrivňáková

31.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Po pivobraní má Nový Jičín i medobraní

Premiérová snůška přinesla 15 kilogramů pochoutky, která bude dále sloužit k propagačním účelům města Nový Jičín.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení