Dobrý den.

V jednom z předchozích článků jste rozebírali aktualizaci pojistek, a s tím i důležitost trvalých následků úrazů. Osobně mám částku nastavenu na 200 tisíc, podle vašeho článku je tato částka nedostačující. Můžete mi popsat, co kryje a proč by měla být vyšší?

Děkuji, Robert.

Dobrý den Roberte.

Pro připomenutí uvedu, že v článku jsme stručně rozebrali riziko trvalých následků úrazů, jeho opomíjenost, jak má být nastavena pojistná částka a heslovitě několik příkladů, co toto pojištění kryje.

Všichni jsme aktivní (někdo méně, někdo více). Jezdíme autem, jezdíme na kole, sportujeme. Každý z nás si ale nerad připouští, že by se nám mohlo v životě přihodit něco tak závažného, co by nám omezilo život. Co se ale stane, když se do takovéto životní situace dostaneme?

Po úrazu, který po sobě zanechá trvalý a nevratný následek ve formě zdravotního (životního) omezení, nás čeká smiřování se s faktem, že se nám život nevratně změnil. A nejen nám, ale i našemu nejbližšímu okolí. Psychické újmě a dlouhodobé zátěži se předcházet nedá, s tím se musíme smířit sami. Souvztažně s tím vším nás ale čekají i nemalé finanční výdaje. A na ty se můžeme připravit, např. formou zajištění trvalých následků úrazů. Vezměme si pro příklad poškození nohou po úrazu.

První náklad, se kterým se potkáme, je poplatek za pobyt v nemocnici a poté v léčebném zařízení, který je aktuálně 100,-/os./den. To není v době, kdy máte minimální příjem, zanedbatelná částka. Následuje příjezd domů. Schody, úzké dveře na WC, nyní již malá koupelna, auto, kuchyňská linka mimo váš dosah, atd. Jedna bariéra za druhou. Možností již není mnoho. Můžeme se odkázat na osobu, která o vás bude celodenně pečovat. Tato péče ale stojí nemalé prostředky a my sami ztrácíme svobodu a soukromí. Další možností je investovat do změn a přizpůsobit okolí svému novému životu: stavební úpravy, přestavba auta, výtah (plošina), ortopedické pomůcky, atd. Jen při výpisu výše uvedených položek si každý z nás dokáže představit, kam až se náklady mohou vyšplhat. A to jsme ještě nezmínili, jak razantně se může snížit měsíční příjem. Např. nadace Centra Paraple vyčíslila tyto celkové roční náklady na 605 500,- ,a to po odečtení příspěvku zdravotní pojišťovny a sociálních dávek (v kalkulaci není započítán propad v příjmech).

Ve vašem konkrétním případě byste, např. při nehybnosti dolních končetin, dostal 50-100 % plnění (tzn. že např. u 50 % je výplata 200 tisíc).

Správné nastavení částky trvalých následků úrazů by mělo vycházet z vaší životní situace, příjmů a výdajů a úspor. Laicky se dá říci, že částka by měla odpovídat zhruba 4-5 násobku vašeho ročního příjmu. Vždy je ale nutné částku individuálně posoudit.

Jak na pokrytí těchto nákladů našetřit? Kdy situaci řešit? Ideálně nyní, když jsme zdraví a v produktivním věku. Zajistíme si tak životní úroveň pro případ výše uvedených těžkých životních situací alespoň po finanční stránce.

Michaela Janovská, nezávislý finanční poradce společnosti Akropol