Jelikož roční platnost certifikátů nekuřáckých provozoven v Kopřivnici brzy vyprší, rozhodlo se město u příležitosti Světového dne bez tabáku a po dobré zkušenosti z uplynulých dvanácti měsíců rozdat certifikáty nové. Hlásit se o ně mohou stávající i noví zájemci.

Stejně jako v loňském roce, o označení Nekuřácká provozovna města Kopřivnice se mohou ucházet všichni majitelé cukráren, kaváren, restaurací, bufetů či jídelen, kteří ve svém zařízení vytvoří místo, kde budou hosté chráněni před vlivy pasivního kouření.

„Podmínkou pro získání nejnižší kategorie certifikátu s jednou hvězdou je minimálně samostatná místnost určená výhradně nekuřákům po celou dobu provozu. Vyšší kategorie se dvěma hvězdami je určena plně nekuřáckým podnikům a nejvyšší kategorii, která má hvězdy tři, se mohou chlubit provozovny s bezbariérovým vstupem nebo zařízení splňující hledisko služeb přátelských rodině, tedy zařízení s dětským koutkem nebo přebalovacím pultem," upřesnila podmínky tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková.

Samolepka na dveřích

Na dodržování podmínek radnice vyčlenila hodnotitelský tým složený ze zástupců živnostenského úřadu, městské policie a vybraných odborů městského úřadu.

Ten vyhovující místa označí samolepkou na dveřích, čímž ovšem kampaň podpory nekuřáckých provozoven nekončí.

„Podnik rovněž získá možnost bezplatné prezentace na webových stránkách města," potvrdila Lucie Petříčková s tím, že termín pro odevzdání přihlášek je stanoven na 13. května.

V Kopřivnici se označování podniků obyvatelům zamlouvá. „Když se rozhoduji, do kterého podniku si zajdeme s přáteli například na večeři, vždycky volíme místo, kde se nekouří. Samolepka na dveřích nám pomáhá se orientovat," uvedla například paní Barbora. Stále více čistě nekuřáckých hospod se objevuje i v Novém Jičíně, kde se restauratéři možná pomalu připravují na schválení „protikuřáckého" zákona. Především restaurace častěji na svých dveřích vylepují piktogram přeškrtnuté cigarety, a to i ty, kde ještě nedávno byli milovníci tabáku vítaní.

První vlaštovky se však objevují i v menších městech novojičínského okresu. Zcela nekuřáckou restauraci mají třeba také ve Fulneku. Restaurace při městském kulturním centru je však otevřena jen ve všední dny, a to od 10 do 16 hodin. O víkendu se objekt otevírá pouze nahlášeným akcím.