VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pavel Šmajstrla: Byrokracie je hodně přebujelá

Frenštát pod Radhoštěm - Pavel Šmajstrla vyrůstal v Pohankovém mlýně Šmajstrla na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm.

8.2.2013
SDÍLEJ:

Pavel Šmajstrla, provozovatel Pohankového mlýna ŠmajstrlaFoto: Archiv

Vzhledem k tomu, že historie mlýna, který vždy provozoval někdo z rodu Šmajstrlů, sahá do roku 1861, byl jeho podnikatelský osud předurčen. Ve firmě Pohankový mlýn Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm Pavel Šmajstrla pracuje asi od roku 1999.

Zpočátku pracoval na živnostenský list, zhruba po deseti letech, v roce 2008, s otcem Zdeňkem, který byl do té doby provozovatelem firmy, založili společnost s ručením omezeným. Dnes Pavel Šmajstrla provozuje mlýn, který je častým cílem návštěv turistů z tuzemska i ze zahraničí, se svou sestrou.

Vybral jste si obor svého podnikání náhodou, nebo cíleně?

Musím říci, že cíleně, protože jsme to zdědili. Pracovali tady naši předci i můj otec a teď je to na mně.

Kolikrát už jste měl chuť s podnikáním praštit a proč?

Je pravda, že jsem to podnikání měl jednodušší, protože jsem ho převzal po otci. Ten absolvoval ta složitá období a vím, že uvažoval několikrát, že toho nechá. Teď, když to vedeme se sestrou, už je to jednodušší. Ale občas se objeví období, kdy člověk nemá chuť. Hlavně když přijde nějaká kontrola. Třeba když vám za rok přijde osm kontrol to už je opravdu hodně. Musíte se jim věnovat celý den…

Dá se u nás už domluvit obchod podáním ruky, nebo důvěra mezi podnikateli ještě taková není?

Podle mě je to už lepší, než to bývalo kdysi. Samozřejmě i v této době se pořád najde někdo, komu se nedá věřit, ani když s ním sepíšete dohodu na papíře.

VIZITKA

Pavel Šmajstrla, provozovatel pohankového mlýna.

Ve firmě pracuje od roku 1999. Absolvent střední zemědělské školy, obor agropodnikatel.

Věk: 35 let, svobodný.

Co by vám jako podnikateli nejvíce pomohlo či usnadnilo podnikání?

Určitě snížení byrokracie. Třeba jenom když si člověk uvědomí, kolik se toho skrývá pod pojmem bezpečnost práce. Nebo třeba Kniha jízd. K čemu to vlastně je? To si někdo myslí, že ten podnikatel si vozí zadek jen tak pro nic za nic? Myslím si, že to je nejzbytečnější věc, která se vede. Byrokracie je hodně přebujelá.

Jaká vlastnost je pro podnikatele nejdůležitější?

Každopádně to musí být pracovitost. Když si vezmu podnikatele, kteří třeba dnes mají miliony, musím si uvědomit, kolik času tomu většina z nich věnovala. Důležitá je i cílevědomost.

Uvažoval jste někdy, co se s vaší firmou stane, až se rozhodnete v ní skončit? Uvažoval byste třeba o tom, že ji předáte potomkům, vychováte si nástupce, nebo ji prodáte?

Přiznám se, že osobně jsem nad ničím takovým neuvažoval. Je to určitě brzy, nad něčím takovým přemýšlet. Ale je fakt, že u nás se toto řemeslo již několik generací dědí, takže by zřejmě mělo zůstat při tom.

Autor: Ivan Pavelek

8.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Po pivobraní má Nový Jičín i medobraní

Premiérová snůška přinesla 15 kilogramů pochoutky, která bude dále sloužit k propagačním účelům města Nový Jičín.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení