TÉMA OKRESU

Právě zvýšený zájem o Turecko potvrdila například Ivana Erbanová z novojičínské agentury Knap tours. „Oproti loňsku se docela hodně prodávají letecké zájezdy na květen do Turecka, Tuniska a Egypta. Prodává se to dobře i kvůli nízkým cenám,“ sdělila Erbanová a doplnila, že na léto je ale zájem o klasické destinace. „Lidi kupují s předstihem vlastní Chorvatsko a Itálii a Itálii s vlastní dopravou. O letecké zajézdy zatím moc zájem nejeví, asi budou čekat na poslední chvíli,“ poznamenala s tím, že zájem je oproti loňsku větší.

Podobný zájem jako loni zaznamenali v CK WES Nový Jičín, která se zaměřuje hlavně na Chorvatsko. Kancelář má hodně stabilních klientů, a tak příliš velké výkyvy nepociťuje.

Cestovní agentura Vyber si dovolenou, kterou provozuje ve Studénce Marek Hill, se soustředí hodně na nabídku zájezdů do méně tradičních míst, ale nabízí i „klasiku“. Podle Hilla lidi letos začali nakupovat zájezdy dříve než loni. „Loni čekali hlavně na Last minute, asi z kraje sezony nevěděli, jak na tom budou. Čekáme oproti loňsku zvýšený zájem. Děláme to čtyři roky a zatím to každý rok roste. Nejvíce jde Egypt a Řecko. Je to určitě i kvůli cenám,“ myslí si Hill. Vladimíra Houšťavová, majitelka CA Impuls Kopřivnice, potvrdila, že velký zájem, asi největší je o Turecko. „Vzhledem k situaci v Tunisu a Egyptě se zájem, přesunuje na Turecko. Egypt se sice prodává, ale teď, kvůli ceně. Stejně jako Tunisko nebo Maroko. Na léto vítězí Turecko,“ řekla Houšťavová, podle níž je poptávka po dovolené v zahraničí asi stejná jako loni.

V CK Jokratour ve Frenštátě pod Radhoštěm prý zažili docela špatný duben, ale květen vypadá nadějně. „Každý den přijdou nějací lidé kvůli dovolené,“ přiblížila situaci Růžena Štaudrová, pracovnice této cestovní kanceláře. I ona zaznamenala asi největší zájem o Turecko, a také Bulharsko. „Lidi se ptají i na Tunis a Djerbu,“ doplnila.

Nijak růžově zatím nevidí situaci Taťána Kostelníková, majitelka cestovní agentury v Příboře. „Letos je to špatné. Už to trvá od loňska. Je to fakt špatné. Dělám i provizní prodeje jiným, ale nejde to,“ posteskla si.