S motory z kopřivnické dílny Macháč Motors excelovali i jezdci světové motokárové série.

Otec a syn, Petr a Jiří Macháčovi, podnikají v oblasti motorsportu, a to konkrétně jako ladiči motokárových motorů. V letošní sezoně s jejich motory jezdily týmy na evropském i světovém šampionátu a patřily k absolutní špičce. Stroje mistra i vicemistra Evropy byly poháněny motory z kopřivnické dílny Macháč Motors, s. r. o., a excelovali s nimi i jezdci světové série.

Vybral jste si obor podnikání náhodou, nebo cíleně?

Odmalička jsem pomáhal taťkovi v dílně a moc jsem jeho práci obdivoval a byl rád za možnost dotáhnout jakýkoliv bezvýznamný šroubek. Když jsem se stal malinko zručnějším a platným, začal jsem s ním jezdit na závody. Teď jsme již rovnocennými partnery.

Kolikrát už jste měl chuť s podnikáním praštit?

Přirozeně mezi mnou a taťkou vznikne občas konflikt, a tak spíš z legrace říkáme, že to zabalíme a půjdeme hrát golf. Když ale potom vidíme ty naše „mazlíky" (motory), nemůžeme to udělat.

Dá se u nás domluvit obchod podáním ruky, nebo důvěra mezi podnikateli ještě není taková?

Jelikož z velké části spolupracujeme výhradně s partnery z Itálie, musím říct, že jejich slovo opravdu platí a mohu jej přirovnat ke stvrzení písemnému.

Co by vám nejvíce pomohlo či usnadnilo podnikání?

Nejvíce by mi pomohlo, kdybych mohl všechen pracovní čas věnovat samotnému podnikání, tedy především úpravě a vývoji motorů. O veliké procento mě ale okrádá papírování, které mi mnohdy přijde nekonečné.

Jaká vlastnost je pro podnikatele nejdůležitější?

Já jako podnikatel se snažím být seriózní a loajální vůči svým partnerům. I díky tomu s nimi máme velmi dobré až přátelské vztahy.

Uvažoval jste někdy, co se s vaší firmou stane, až se rozhodnete v ní skončit? Uvažoval byste třeba o tom, že ji předáte potomkům, vychováte si nástupce nebo ji prodáte?

Firmu bychom určitě neprodali, je to naše práce, ale také náš obrovský koníček, kterému obětujeme velké množství času, jejž bychom jinak mohli strávit s rodinou. Je možné nebo spíše doufám , že stejně jako já jsem utíkal za taťkou do dílny, bude jednou můj syn opakovat mé činy.