Dá se říct, že na Bílovecku rostou bioplynové stanice jako houby po dešti. Další by měla v dohledné době vyrůst v obci Bílov. Na rozdíl od mnoha jiných stanic v okolí je tato vnímána spíše pozitivně.

Bioplynová stanice by měla stát asi tři kilometry od obce Bílov. „Je to lokalita známá jako Dolní Dvůr. Nachází se ve směru z Bílova do Pustějova za lesem se odbočí vpravo. Je to vidět i z dálnice, když se kolem toho projíždí," přiblížil místo výstavby starosta Bílova Zdeněk Fusik. Stavba má vzniknout v bývalém zemědělském areálu, jehož pozemky nejsou v současné době využívány a jehož okolí hyzdí torza původních objektů. Ty by měly být zbourány a odstraněny.

Dostatečná vzdálenost

Právě tříkilometrová vzdálenost od obce je podle starosty Bílova přímo ideální: „Je to blízko pro pracovní příležitosti a je to dost daleko kvůli nějakým případným špatným vlivům. Ale zápachy by tam být neměly. Byli jsme se podívat na obdobnou bioplynku, kde to funguje, a žádný zápach ani jiný negativní vliv na obec to nemělo."

Tato stanice by měla mít výkon téměř 1500 kilowatů, čímž se zařadí ke stanicím většího typu. Podle informací Zdeňka Fusika by měla moderní bioplynka spalovat především kukuřičnou siláž, ale měli by tam brát i seno a trávu, takže by v obci vyřešili sběr biodopadu.

Starosta obce věří, že Bílovu bioplynka přinese jen samé klady. „Obec s tím souhlasí, protože by to mohlo být přínosem. Mohou tam vzniknout nová pracovní místa," přeje si Zdeněk Fusik s tím, že v areálu má vzniknout výrobna pelet, která by zpracovávala zbylou sušinu. Zbývající odpadní teplo by mohlo vytápět i další výrobní haly. Zastupitele Bílova také napadlo, že by toto teplo mohlo být rozvedeno parovodem přímo do obce, ale právě kvůli vzdálenosti od obce byla tato varianta nakonec zavržena.

Zdá se, že petice občanů proti výstavbě bioplynky v Bílově nehrozí. „Máme tady horší znečišťovatele," povzdechl si starosta obce. Zdeněk Fusik ještě dodal, že celou výstavbu v obci vnímají celkem kladně a žádné bouřlivé reakce nezaznamenali. Vyřizování všech možných povolení a posuzovacích procesů k budoucí stavbě se však nyní zastavilo. Odbor životního prostředí krajského úřadu chce v místě výstavby provézt zjišťovací řízení kvůli tomu, jestli v dané lokalitě nejsou nějaké chráněné druhy rostlin nebo živočichů. Výstavba bioplynky se tak o něco pozdrží.