Kde všude mohli lidé v poslední době vaše uši ochutnat?

Koncem loňského roku jsme byli v Itálii, na výstavě, kterou jsme navštívili už poněkolikáté. Tam mohli Italové nejen vidět, jak uši vyrábíme, ale samozřejmě je i ochutnat. Začátkem letošního roku, zhruba v polovině ledna, jsme navštívili Region Tour v Brně, což byla čtyřdenní výstava, kde jsme vystavovali pod záštitou Regionální potraviny.

Už i v Brně lidé vědí, jak se uši od Hezounů vyrábějí. Měli jste úspěch?

Úspěch jsme měli, i když přišlo o něco méně lidí než v předchozích letech. Přesto jsme tentokrát předváděli nejen naše uši a jejich výrobu, ale dokonce také nové pivo Štramberského ušáka. Ten vznikl v koprodukci s námi, tedy my sládkovi dodáváme koření, které je přesnou směsí do našich uší.

Takže jste to vlastně tak nějak propojili. Co je to za pivo, ten Štramberský ušák?

Je to speciální čtrnáctistupňové pivo, které se točí do sklenic o obsahu 0,4 litru, a to kvůli tomu, že jde o silný speciál. Podle mého názoru je to chutné pivo, které připomíná tekutý perník. Navíc má takový trochu lavinový efekt, ve stylu velvetu, a vzhledově je pěkné. .

Kdy jste začali s jeho výrobou? Jaké jsou první ohlasy na novinku?

S výrobou jsme začali už v loňském roce, ale jak se zdá, teprve teď začíná mít čím dál větší úspěch. Sládek si pro koření totiž chodí čím dál častěji. V Brně návštěvníkům chutnalo, vytočily se tam tři malé pětadvacetilitrové bečky, a lidé ho hodnotili pozitivně.

Dá se ochutnat i mimo veletrhy, třeba někde ve Štramberku?

Pokud já vím, tak je měl v nabídce místní pivovar, kde jsem jej vůbec poprvé pil i já sám. A musím přiznat, že výsledkem nápadu udělat takovýto druh piva jsem byl nakonec mile překvapen.

Koho vůbec napadlo něco podobného začít vyrábět?

Vzhledem k tomu, že žijeme ve Štramberku, tak s nápadem přišel jeden z místních sládků. Ostatně místní sládci a pivovary se pořád snaží dělat nejrůznější speciály.

Výrobce Štramberských uší od Hezounů, které se mohou pyšnit značkou Regionální potraviny, byly koncem loňského roku představeny ve slunné Itálii, v lednu potom na veletrhu v Brně. Navíc se perníková pochoutka ve Štramberku dá nově ochutnat i v tekuté formě jako speciální pivo.

Je výroba náročná?

Nejdříve jsme se s ní trošku trápili. Zkoušelo se koření dávat do plátna, ale to pořádně nešlo, tak se nakonec rozhodlo, že se rozpustí přímo do piva a pak se tekutina teprve přefiltruje.

Tento postup se ujal a vychytal, ale sládek přiznává, že výroba ušáka mu trvá mnohem déle než výroba standardního piva. Prý se na to byl u něj podívat nějaký odborník a usoudil, že příčinou pomalé výroby může být vápencová voda, kterou ve Štramberku máme.

Jak na sladké perníkové pivo reagují Štramberští?

Tak jsou tady lidi, kteří jej ohodnotili stylem: „No, tak je to zajímavá chuť, a tím to hasne." Ale i já sám tvrdím, že se to nedá pít celý večer, i když se našli i takoví, kteří jich vypili čtyři nebo pět. Každopádně se všichni shodli na tom, že je to silné pivo.

Co chystáte dalšího na letošní rok? Plánujete opět vycestovat, třeba znovu do Itálie? A co pečení veleucha, budete se snažit zlomit rekord?

Teď máme slabší období, bez turistického ruchu, ale zanedlouho se chystáme na Slezskoostravský hrad v Ostravě na akci s názvem Velikonoce na hradě. Tam chci taky prezentovat uši včetně piva.

Pak přijde na řadu chystání jednak na návrat turistického ruchu a pak také tradiční Štramberská pouť. Návštěva Itálie a pečení veleucha je také v plánu, ale musíme se nejdříve dohodnout s hlavním pořadatelem.