Exkluzivní výzkum u všech svých 65 členských firem uskutečnil Národní strojírenský klastr (NSK). Zjistil přitom, že společnostem chybí zhruba deset procent vyučených, deset procent středoškoláků a patnáct procent vysokoškoláků technických oborů.

„Když procenta převedeme na konkrétní počty lidí, tak schází neuvěřitelných 2,7 tisíce techniků na všech úrovních. A to mluvíme jen o firmách, které jsou členy klastru," vysvětlil v úterý na konferenci Strojírenství Ostrava 2013 prezident NSK Jan Světlík. Konkrétně podle něj chybí hlavně obráběči, svářeči a zámečníci u dělnických pozic a konstruktéři, technologové a projektanti u techniků.

Technika mladé neláká

Důvodů, proč jsou firmy v „personální tísni", je několik. Technika mladé příliš neláká, studenti si dlouhodobě raději vybírají hlavně ekonomické nebo humanitní obory, které jsou podle jejich mínění lukrativní například marketing, medicínu nebo právo.

„Neuvědomují si, že technické profese jsou v rámci globalizace světa mnohem zajímavější. Český technik má ve světě zvuk, český právník se v cizině uplatní jen velmi obtížně. Nemluvě o realitě nezaměstnanosti u nás. Máme velký počet absolventů v oborech, které nikdo nechce," konstatoval manažer NSK Lubomír Gogela.

Průmyslové podniky proto chtějí, aby stát podpořil střední technické vzdělávání tím, že odstraní bariéry, které brání rozšíření privátních technických středních škol.

„Potřebujeme, aby se školy dělily nikoli na státní a soukromé, ale na školy se školným a bez školného. Pokud chceme techniky, nemůžeme vybírat školné na učilištích a středních školách technického typu. Jenže je pak na druhou stranu nemůžeme rozvíjet, protože nemáme ani školné, ani dostatečné financování od státu, kterému ale vytváříme podmínky pro budoucí ekonomický růst," vysvětlil požadavek průmyslu Jan Světlík.

„Strojírenství je pro Českou republiku klíčové. Naše hospodářství nepostavíme na cestovním ruchu ani na zemědělství. Proto je potřeba zajistit, aby se strojírenství mohlo dál rozvíjet," shodli se na konferenci, které se zúčastnilo zhruba 220 zástupců strojírenských firem.