Ta zavádí povinnost vydat účtenku nově nejen do velkoobchodních firem, ale také do malých krámků. V porovnání s minimálními obraty těchto obchodů jsou přitom náklady spojené s evidencí natolik vysoké, že se na Karvinsku řada z nich rozhodla skončit.

Poslední den karvinského second handu. Kvůli EET na Karvinsku zavřelo hned několik obchodů.Zdroj: VLP / Krůčková Pavla„Nejprve přišlo nesmyslné nařízení, že jako podnikatelka musím platit častější vývoz odpadu. Já, která za den vyhodím jeden kelímek od jogurtu. No a pak se to nabalovalo jedno za druhým a EET byla poslední kapka," svěřuje se Eva Javínová, majitelka karvinského second handu U Kocoura, jehož výloha od včerejška zeje prázdnotou. Zavedení EET chápe jako šikanu malých živnostníků. „Bojujete, dřete, investujete do toho čas a peníze, a potom si máte ještě kupovat kasu a přidělávat si starosti," kroutí nechápavě hlavou Javínová.

K 1. březnu ukončila v Karviné prodej i trafika v Havířské ulici. „Co vám mám říct? Je to prostě blbost, co vláda nařídila," řekl zklamaně dnes už bývalý prodavač.

A podobná atmosféra vládne i na jiných místech v našem kraji.

„EET považuji za těžkou buzeraci. Myslím si, že stát by měl živnostníkům, jako jsme my, tedy když dělá člověk sám na sebe dvanáct hodin denně, pomáhat, a ne je ještě buzerovat," uvedla Jana Brucknerová, která 12 let provozovala trafiku v Novém Jičíně. Elektronickou evidenci navíc negativně vnímají i ti, kteří v podnikání pokračují.

„Vzhledem k vysokým nákladům a celému systému to vnímám negativně a věřím, že některé menší trafiky s užším sortimentem může tento krok položit," vysvětlila trafikantka Veronika Sobalová. Podle ní jsou navíc někteří Češi natolik vynalézaví, že najdou cestu, jak EET obejít.

Pavla Krůčková