Jak uvedl generální ředitel podniku a předseda představenstva Dalibor Andree, loni Tonak dodal do Jižní Ameriky prvních sedm tisíc polotovarů pro výrobu kobouků, letos by export mohl dosáhnout už patnácti až dvaceti tisíc kusů. Do Jižní Ameriky přitom v minulosti Tonak příliš nevyvážel. „Naše výrobky tam teď vyvážíme do tří destinací Ekvádoru, Bolívie a Brazílie," upřesnil Dalibor Andree pro Novojičínský deník.

Odběratelé jsou nároční na kvalitu

Zmíněné polotovary Tonaku odebírají v Jižní Americe tamní kloboučníci, kteří z nich dělají konečné výrobky. Podle Dalibora Andree je nové obchodní teritorium pro Tonak velice perspektivní. Výrobky, které tamní řemeslníci produkují, jsou prý velmi drahé, s čímž souvisí důraz na kvalitu dodávaneho zboží. „Celý export do Jižní Ameriky znamená mnoho práce. Zákazníci, kteří chtějí tyto naše výrobky, jsou extrémně nároční na kvalitu, na provedení, na barvy, na tvar, na povrchovou úpravu. Z pohledu kloboučníků a plsťařů je to hodně vysoká úroveň provedení tohoto plstěného výrobku. Laik to nepozná, ale ti klouboučníci jsou hodně nároční a poznají jakýkoliv nedostatek," doplnil Dalibor Andree.

Většina produkce Tonaku, jenž má kromě novojičínského závodu ještě závod ve Strakonicích, jde na vývoz. Jedná se o pětadevadesát procent produkce, která jde do pětapadesáti zemí světa. Zbývajících pět procent jde na domácí trh. „Týká se to hlavně dodávek pro armádu, pro Policii České republiky, hasiče a podobně," pokračoval Dalibor Andree.

Nejvíce výrobků Tonaku se loni prodalo v Rusku, Polsku, Německu, Itálii a USA. „Jde o pletené i plstěné pokrývky, přičemž z těch plstěných zhruba pětašedesát procent představují polotovary, které jsou podle generálního ředitele pro vývoz jednodušší než klobouk. „Polotovary se naskládají jeden do druhého a v počtu zhruba sto kusů se vloží do jutového pytle, zatímco klobouky jsou baleny do kartonových krabic. Je to velmi lehké zboží, ale náročné na objem," vysvětlil Dalibor Andree. Kvůli vysokým nákladům na dopravu klobouků, Tonak vyváží do Jižní Ameriky vesměs polotovary. Hotové klobouky Tonak exportuje hlavně do Evropy, do Anglie, Itálie, Německa, Ruska.

Loni Tonak vytvořil zisk 10,1 milionu korun, což je téměř dvojnásobek oproti roku 2012. Tržby přitom klesly z 507,7 milionu na 438,2 milionu korun. Společnost má asi 650 zaměstnanců, z nichž přibližně polovina pracuje v Novém Jičíně, zbytek ve Strakonicích. Majoritním vlastníkem je společnost PCTC Invest se sídlem ve Švédsku, které patří 91,74 procenta akcií.