Několikaměsíční licitace o tom, kolik lůžek, oddělení, popřípadě nemocnic v Moravskoslezském kraji zanikne, je u konce. A podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Jiřího Martinka (ČSSD) mohou být všichni spokojeni.

„Dostupnost zdravotní péče pro pacienty se nezmění. Nezanikne žádná z krajských nemocnic, z devatenácti oddělení, která chtěly zdravotní pojišťovny zrušit, se neruší žádné, jen čtyři budou mít časovou omezenost. Pokud jde o lůžka, dojde k jejich redukci jen v počtu několika desítek," uvedl Martinek s tím, že většina krajských nemocnic už má na pět let podepsány smlouvy se třemi největšími zdravotními pojišťovnami působícími v regionu Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Revírní bratrskou pokladnou (RBP), některé ještě upřesňují spektrum výkonů, které budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, a dokončují formální záležitosti. Uleví se hlavně pacientům a zdravotníkům orlovské nemocnice spadající pod Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj.

Podle původních návrhů zdravotních pojišťoven tu měla zcela zaniknout ortopedie a zásadně se snížit počet lůžek na oddělení chirurgie. „Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj zatím nemá podepsány smlouvy, jisté ale je, že ortopedie v Orlové bude fungovat nezměněně následující tři roky, pro rehabilitaci a chirurgii se ještě kontroluje spektrum výkonů, které budou pojišťovny následujících pět let hradit," konstatovala vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Hana Buryová.

Jednání o výkonech ještě probíhají také v Nemocnici Třinec. „Ředitel předpokládá, že k uzavření smlouvy s VZP dojde do konce týdne. Ostatní zdravotní pojišťovny zaslaly návrhy smluv, nyní kontrolují jejich znění a předpokládají, že dojde ke shodě a k jejich podpisu. V této nemocnici se sníží akorát počet lůžek na plastické chirurgii z jedenácti na šest," dodal Martinek. Ve Frýdecko-Místecké nemocnici je zajištěna akutní péče o pacienty ve všech odbornostech na následujících pět let. Lůžka ubudou na neurologii, a to o čtyři.

V Bílovecké nemocnici, která funguje jako akciová společnost, by se mělo o podpisu smlouvy s VZP jednat v pátek 4. ledna, s ostatními zdravotními pojišťovnami jsou smlouvy uzavřeny. „Bude tu o deset lůžek méně na chirurgii a o osmnáct méně na interně," řekla Buryová. V havířovské nemocnici, která se už dohodla s VZP a v nejbližších dnech podepíše smlouvu i s ostatními zdravotními pojišťovnami o úhradách za péči, ubude pět lůžek na gynekologii.

Jednání ještě probíhají v opavské a krnovské nemocnici. Jejich ředitel Ladislav Václavec zatím nesouhlasí s navrhovanou redukcí lůžek. Ortopedie v těchto nemocnicích, o které se vedla dlouhá debata, má od pojišťoven podle Buryové zajištěno proplácení péče ve stejném rozsahu jako doposud na další tři roky.

Počet lůček, které se budou rušit v krajských nemocnicích.