Podle prognózy vypracované počátkem letošního roku se dala očekávat v oblasti nezaměstnanosti stagnace, případně nepatrný nárůst zaměstnanosti.

„V případě lepšího vývoje by koncem června mohlo být v evidencích úřadů práce v kraji 77 tisíc uchazečů, v případě horší varianty by počet nezaměstnaných mohl dosáhnout až 83 tisíc," uváděla analýza.

Celkem 82,5 tisíc lidí bez práce, které evidovaly úřady práce v našem kraji právě v polovině roku, tak jasně naznačují, že se vyplnila horší varianta vývoje. Míra nezaměstnanosti v našem kraji dosahuje 9,5 procenta.

Další propouštění

V květnu a červnu oznámilo úřadu práce propouštění sedm zaměstnavatelů. Celkem by měli propustit zhruba půl tisícovky lidí. Kolik lidí bude bez práce koncem roku?

Podle Vladany Piskořové z krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě lze očekávat, že se vyplní spíše horší scénář předpovědi, kterou odborníci připravovali počátkem letošního roku. Ta pro konec roku 2013 počítala se zhruba 87 tisíci evidovaných lidí bez práce a mírou nezaměstnanosti 9,8 procenta.

„V současnosti vše nasvědčuje tomu, že tato horší varianta by se mohla vyplnit. Dokonce je možné, že ten stav bude ještě horší. V době přípravy prognózy jsme totiž neznali určitě souvislosti a věci, které se začaly projevovat až v průběhu roku," vysvětlila Vladana Piskořová.

V Ostravě bylo koncem června bez práce 24 764 lidí, což je o třiašedesát méně než koncem května.

Míra nezaměstnanosti dosahuje 10,8 procenta a v porovnání s červnem 2012 je tak o 2,1 procenta vyšší. „Počet volných míst se sice zvyšuje už pátý měsíc po sobě, ale celkově za toto období přibylo celkem pouze 831 míst. Celkem je v současnosti v nabídce 2,5 tisíce volných míst, poptávka zaměstnavatelů po nových pracovnících je ale stále neuspokojivá a počet volných míst je nedostatečný," dodala Yvona Jungová, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě.

Propouští i VOKD

„Situace v OKD pochopitelně dopadá i na personální situaci ve společnosti VOKD, a. s. Týká se ale pouze divize důlního a podzemního stavitelství. OKD jsou naším významným obchodním partnerem. Divizi pozemního stavitelství se už zmíněné potíže OKD nijak zvlášť nedotknou," odpověděl na dotaz Deníku Ivan Rychecký, člen představenstva VOKD.

Jak včera uvedl, byl zatím snížen počet kmenových zaměstnanců o devětašedesát. „Někteří byli propuštěni, některým nebyly prodlouženy smlouvy na dobu určitou. Rovněž jsme vypověděli smlouvy všem našim subdodavatelům," upřesnil dále Ivan Rychecký.

Další vývoj bude podle něj hodně záležet na situaci v OKD. Už od pondělka 15. července bude osmdesát kmenových zaměstnanců VOKD pracovat na snížený úvazek a pobírat šedesát procent mzdy. „Pokud se do konce července nevyjasní situace na dolech Staříč, Paskov a ČSM, odejde k prvnímu srpnu dalších devadesát zaměstnanců. Poslední vlna odchodů by mohla nastat v říjnu, kdy v případě špatného vývoje situace na dole Armáda hrozí propouštění padesáti zaměstnanců," upřesnil Ivan Rychecký.

Společnost VOKD měla před měsícem 420 kmenových zaměstnanců, dalších bezmála 150 jich bylo v subdodavatelských firmách. Pokud se naplní nejčernější scénáře, sníží se podle Ivana Rycheckého počet kmenových pracovníků důlní a podzemní divize přibližně na polovinu.

VÍCE K TÉMATU V STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO DENÍKU.