Ani o korunu navíc si letos nepřiplatí návštěvníci populárních turistických cílů v okrese, jako je například rodný dům Sigmunda Freuda nebo kopřivnické technické muzeum. V loňském roce zde však zaznamenali úbytek návštěvníků. „Od poloviny roku jsme zaznamenali mírný pokles," přiznává Miroslav Růžička z rodného domu slavného příborského rodáka s tím, že na památku se přišlo podívat přibližně o čtyři sta lidí méně než v roce 2011. Loni to bylo 2500 turistů.

V jednom z nejvyhledávanějších muzeí Moravskoslezského kraje, v Technickém muzeu Tatra, byla návštěvnost podobná jako v předchozích letech. „V loňském roce k nám zavítalo přes 89 tisíc návštěvníků. Je to zhruba o čtyři stovky méně než rok předchozí, takže žádný markantní úbytek, spíš tradiční číslo. Ale na lidech je vidět, že se čím dál víc projevuje finanční krize, a proto se na kulturním vyžití a návštěvách muzeí šetří," sdělil Deníku ředitel Regionálního muzea Kopřivnice Lumír Kaválek. Nicméně pokud budou letošní měsíce podobné tomu prvnímu, může mít návštěvnost vzestupnou tendenci. „V lednu bylo o sto padesát pět návštěvníků více než loni," informovala pracovnice muzea. Ani v místě, kde jsou prezentovány skvosty automobilky Tatra, neplánují zvýšení vstupného.

Nezdražuje ani centrum klobouků

Obdobně je tomu i v Návštěvnickém centru v Novém Jičíně. „Neplánujeme, že bychom vstupné zvýšili. Je to pořád stejné," uvedla vedoucí centra Radka Bobková. Co se týká návštěvnosti, nedávno otevřený turistický cíl, který lidem přiblíží historii výroby klobouků ve městě, nemá s čím srovnávat. Loňská sezona zde byla totiž první úplná. „Sezona byla úžasná, protože hodně spolupracujeme s polskými cestovkami, takže polští, ale třeba i slovenští turisté doplňovali návštěvnost naší expozice. Navíc nám hodně zvedlo návštěvnost zavedení komentovaných prohlídek města a workshopy," pochvalovala si Radka Bobková.

Zdražovat vstupné nechtějí ani kulturní organizace měst nebo kina. Tak je tomu například ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde si ani nestěžují na pokles návštěvnosti. „Zatím prodáváme na plesy, teď konkrétně Horobál, ale ten se prodává vždycky. Nějaké šetření zatím moc poznat není," uvedla Zuzana Kalinová, pracovnice Městského kulturního centra Frenštát pod Radhoštěm.

Jiné poznatky o návštěvnost už ale mají třeba v Kopřivnici, kde také ceny nenavyšovali. „Myslím si, že obecně chodí na kulturu méně lidí, a ta finanční situace je prostě obecně nepříznivá. Vstupné jsme nezvyšovali, dokonce jsme někde měli i levnější. Ale lidi nechodí," nastínila Adriana Polarczyk, ředitelka Kulturního domu Kopřivnice, a jako příklad uvedla letošní Obecní ples. Program byl, podle ní, oproti loňsku pestřejší, cena stejná, lidé si ho chválili, ale přišlo jen 360 lidí, zatímco loni bylo přes 400.

Podobně to cítí v Bílovci. „Možná to bude obecný trend, ale je to i jakousi pohodlností. Lidi nemají potřebu se stýkat a někam chodit," přemýšlela nahlas Marie Velká, vedoucí odboru kultury bílovecké radnice. Vzápětí připustila, že současný stav může způsobovat skutečnost, že v prvních měsících roku se platí různé poplatky a podobně. „Ale pozorujeme, že lidí chodí méně," doplnila Marie Velká.

Nezdražují zatím ani kina, i když… „Nevíme, jestli to souvisí s DPH nebo nějakým jiným trendem, ale od března to asi pocítíme všichni. Více distributorů nás upozornilo na to, že chtějí zvýšit ceny vstupného," upozornila Zuzana Krupová, vedoucí frenštátského kina. To, zda je letos pokles návštěv, neuměla posoudit, neboť od začátku roku uplynula příliš krátká doba.

V Bílovci provozuje kino Josef Jermář. Jak říká, je plátcem DPH, ale jeho zvýšení do ceny vstupného nepromítá. „Vím, že leden je slabší, a pak se ta návštěvnost zvedá. Když jsme přešli v loňském roce na digitál, tak se návštěvnost celkově zvedla. Ale je vidět, že návštěvnost není, jaká by mohla být," uvedl Josef Jermář a poznamenal, že je vidět, že lidé dnes otočí každou korunu dvakrát, než ji za něco vydají. „Kdyby distributoři zlevnili, určitě by chodilo více lidí," uzavřel Josef Jermář.