VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyučil se strojařem, ale stal se pekařem

Štramberk – Pokud by někdo měl možnost kráčet napříč Štramberkem brzy ráno, nemohl by si nepovšimnout vůně koření a medu, která se line z jednoho z domů, téměř na konci městečka směrem na Kopřivnici. Více než dvacet let tam Ladislav Hezký peče Štramberské uši.

9.9.2011
SDÍLEJ:

Těsto na rekordní štramberské ucho zpracovává Ladislav Hezký.Foto: Archiv/Deník

O tom, že Uši od Hezounů, jak Ladislav Hezký a jeho bratr nazvali svůj produkt, patří mezi ty nejlepší, svědčí několik vítězství v místní soutěži o nejlepší ucho, a také ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Ladislava Hezkého nominoval Zdeněk Kudělka z Kopřivnice. Na jeho výrobku si rád pochutná, ale zejména jej fascinuje, když sleduje Ladislava Hezkého, jak každoročně zadělává na náměstí ve Štramberku těsto na Veleucho. Ladislav Hezký se k pečení tradiční štramberské pochoutky dostal jako dítě. „Když se rodiče přestěhovali do Štramberka, v období pouti a při podobných akcích mamka s tetkami začala péct uši,“ vzpomínal Hezký. „A protože to mamku vzalo o trošku víc než ty ostatní, začala uši péct nejen na akce a příležitosti, ale běžně, pro nás děti. Vlastně nám to dávala místo oplatek,“ smál se Hezký. Po nějaké době si na uších paní Hezké už nepochutnávaly jen její děti.

Recept na sladkou pochoutku zdědil Ladislav po mamince. Jak sám ale přiznal, léta pečení jej donutila si ho přizpůsobit. „Základní recept mám od maminky, která jej před třiceti čtyřiceti lety získala od svých sousedek, a následně si jej uzpůsobila. A aby se mi uši dobře dělaly, protože to je hodně podstatné, a aby chutnaly, časem jsem si jej přizpůsobil i já,“ dodává Hezký, pro nějž je nejlepší odměnou po práci je spokojený zákazník
Pana Hezkého jsem se zeptala na tajemství jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se vaši zákazníci stále vracejí?

„Myslím si, že to je i v našem přístupu k zákazníkovi a mnoho dalších věcí, jako je třeba lepší balení. Je toho více, čím asi zákazníka přitahujeme,“ rezesměje se Hezký, jenž právě dokončuje práci na jednom dárkovém balení štrambreských uší.

Na co nejvíce těšíte po dni plném práce? „Na spánek, protože málo spím, A samozřejmě, na rodinu,“ uzavírá Ladislav Hezký.

Autor: Jana Hromočuková

9.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nehoda na dálnici.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Ilustrační foto.

Senioři vyrazí na výlet do spřáteleného města na Slovensku

Komplikace pro všechny! O víkendu se uzavře klimkovický tunel

Komplikace pro všechny. Tak se dá nejvýstižněji nazvat plánovaná nedělní uzavírka dálničního tunelu v Klimkovicích. Pravidelná odstávka způsobí komplikace obyvatelům Klimkovic, ale i samotným řidičům.

Ženě se nezdálo chování mladíků. Jeden byl v cizím voze

Ve středu v časných ranních hodinách přijali strážníci v Novém Jičíně oznámení od občanky, že v ulici Poděbradově se vyskytují dva muži, kteří se podezřele pohybují kolem jednoho ze zaparkovaných vozidel.

Novojičínsko: Školní pomůcky vystřídalo zednické náčiní

Miliony korun radnice a obce na Novojičínsku investují během léta do oprav školních zařízení.

Jakub Bittner je u Formanu spokojený

Novojičínská cyklistická stáj získala na domácí Grand Prix Forman jubilejní třetí vítězství v řadě, když na předešlé triumfy Petra Hudečka a Ondřeje Fierly tentokráte navázal novic Jakub Bittner. Rodák z Litovle si trať v okolí Starého Jičína vyzkoušel již vloni. Tehdy ještě hájil barvy týmu ex-Puskinak.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení