Je to jen pár dní zpět, co v Hodslavicích lehlo popelem téměř padesát tun sena za více než dva miliony korun. Po jeho uhašení se pustili do práce vyšetřovatelé, kteří krátce nato mohli konstatovat: Mají jej na svědomí děti.

Při samotném prověřování celé události se jedno z dětí vyšetřujícímu policistovi doznalo. Seník měli zapálit společně s dalšími kamarády. „Po vzniku požáru se snažili z místa utéct. Naštěstí se nikomu z nich nic nestalo," uvedl tehdy novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Bohužel nejde o nijak ojedinělou událost, což připomíná Dagmar Benešová z oddělení prevence novojičínských profesionálních hasičů. „Období sklizní na polích je časem, kdy hasiči každoročně vyjíždějí k velké řadě požárů vzrostlé úrody, strnišť, zemědělských strojů, stohů a balíků slámy a sena. Ve většině případů nejde o samovznícení, ale o lidskou neopatrnost, nedbalost, nebo v nejhorších případech o úmysl," připomíná.

Často stojí za výjezdem hasičů k uskladněné slámě právě děti. Sehnat si z domu sirky nebo zapalovač pro ně mnohdy není problém a tajně si zapálit svou první cigaretu na stohu slámy patří k letnímu koloritu. Stačí přitom málo, a plameny během pár vteřin zachvátí uschlou trávu. „Pro zemědělce je požár stohu slámy nebo sena obrovskou škodou. I když shoří pouze část stohu, musí být nakonec zlikvidován celý, protože zvířata cítí pach po spáleném senu a toto již nezkonzumují. Proto by se měl každý, kdo se v čase sklizně obilovin a sena pohybuje v přírodě, chovat obezřetně, nerozdělávat ohně mimo vyhrazená místa a neodhazovat nedopalky cigaret," připomíná Dagmar Benešová.

Zároveň dodává, že rodiče za své děti zodpovídají a v případě, že jejich potomek způsobí požár, mohou dostat pokutu až dvacet pět tisíc korun.