Informaci o muži, který spadl do ohně v lese Benčák na okraji Kopřivnice, převzali pracovníci krajského operačního střediska v Ostravě na tísňové lince.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla vyjely na místo kopřivnická posádka rychlé zdravotnické pomoci a rendez-vous s lékařem z Frenštátu pod Radhoštěm.

„Samotné místo bylo nedostupné pro zásahová vozidla ZZS a posádky proto musely posledního zhruba tři čtvrtě kilometru urazit pěšky," sdělil Lukáš Humpl a doplnil, že podle informací, které mají záchranáři k dispozici, třiapadesátiletý muž v lese přebýval.

„V okamžiku, kdy se k němu dostala pomoc, byl ještě při vědomí. Zasahující lékař však zjistil, že utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně na přibližně osmdesáti procentech tělního povrchu. Pravděpodobné se jevilo také popálení dýchacích cest," pokračoval Lukáš Humpl.

Posádky muži zajistily žilní vstup, podaly léky a pacienta uvedly do umělého spánku. Pak provedly intubaci dýchacích cest a zahájily umělou plicní ventilaci. Po ošetření popálených ploch zahájily transport postiženého.

„Společně s hasiči záchranáři přenesli zraněného do sanitního vozidla a poté jej přepravili na kopřivnické hřiště, kde přistál vrtulník letecké záchranné služby. Ten zajistil rychlý transport a předání muže do další péče v ostravské Fakultní nemocnici," uzavřel Lukáš Humpl s tím, že stav muže byl v době předání kritický.

V sobotu záchranáři a hasiči zasahovali u požáru bytové jednotky v Domě s pečovatelskou službou v Kopřivnici. Jednasedmdesátiletý nájemník bytu skončil rovněž s popáleninami v kritickém stavu v nemocnici.