"Oheň zasáhl dvě místnosti, kouř poškodil zbytek bytu. V nemocnici skončila s podezřením na nadýchání kouřem seniorka (ročník 1929), která na dřevěném stole v obývacím pokoji zapálila svíčku. Právě od ní se požár rozšířil," uvedl k události mluvčí hasičů Petr Kůdela a dodal: "Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 1,4 miliony korun, hasiči svým rychlým zásahem uchránili majetek za 3 miliony korun."

Operační středisko bylo o ohni v bytovém domě se čtyřmi bytovými jednotkami ve Wolkerově ulici v Kopřivnici informováno v sobotu krátce před půl sedmou ráno.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Novém Jičíně, společně s jednotkami dobrovolnými hasičů z Kopřivnice, Štramberku a Příbora.

"Hasiči dostali oheň pod kontrolu během čtvrthodinky, dohašování s vynášením nábytku a dalších cenných věcí z bytu jim zabralo několik desítek minut. Plameny zničily dva pokoje (obývací pokoj a jídelnu), zbytek bytu byl zcela zakouřen zplodinami hoření. Částečně byly zakouřeny i společné prostory, tedy chodba. Obyvatelce bytu poskytli zasahující hasiči předlékařskou pomoc a pak jí předali týmu záchranné zdravotnické služby," popsal zásah mluvčí Kůdela.

Seniorka byla odvezena do nemocnice v Novém Jičíně pro podezření na intoxikaci zplodinami hoření.

"Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 1,4 milionu korun, zejména na bytě a vybavení (starožitný nábytek, elektronika atd.). Uchráněné hodnoty byly předběžně vyčísleny na 3 miliony korun - na půdě, střeše a vedlejším bytě, kam se mohl požár rozšířit," řekl dále Kůdela s tím, že špatně zajištěné hořící svíčky bývají v Moravskoslezském kraji jednou z příčin vzniku požárů v domácnostech, a to i s konečnými statisícovými škodami.

"Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. Měla by být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od všech hořlavých materiálů. Základní zásadou zůstává neponechat zapálenou svíčku nikdy bez dozoru. A před denní či noční procházkou – raději vždy svíčku sfouknout," upozorňuje mluvčí.