Obnovené hraniční kontroly fanouškům nevadí. Jsou namátkové a v jejich průběhu turisté s s pracovníky polské pohraniční stráže žertují na téma, kdo vyhraje. Všichni tvrdí, že právě ten jejich tým. Nejvíce si ale věří Chorvati. „Vyhrajeme jednoznačně. Jsme nejlepší," tvrdil v pátek dopoledne jeden z fanoušků.

Hraniční přechod v Bohumíně leží na ideální trase pro příznivce týmů jižních zemí jako Řecko, Itálie a právě i Chorvatsko. Využívají ho ale i čeští fanoušci vyrážející za fotbalem z Moravy. Mezi nimi cestoval i fotbalista Marek Heinz, který v české reprezentaci hrál například během evropského mistrovství v roce 2004 v Portugalsku.

„V pondělí nám začíná příprava, takže jedu s přáteli jen na zápas s Ruskem. Vyrazili jsme na otočku. Večer zamíříme zpátky," svěřil se fotbalista momentálně působící v týmu SK Sigma Olomouc. Na zápas s Ruskem se moc těší, i když ví, že to nebude lehké. „Viděl jsem jejich zápas s Itálií. Bude to těžký soupeř," řekl. Šanci na postup ze skupiny ale podle něj Češi mají. „Hodně ukáže právě dnešní utkání. Pokud klukům vyjde, udělají velký krok k tomu, aby postoupili," řekl.

Kontrola na česko-polské hranici. Pro mnohé fotbalové nadšence je letošní Euro splněným snem. Především díky dostupnosti vratislavského stadionu, kde český tým odehraje základní skupinu. „Fotbal miluji a mistrovské zápasy reprezentace jsem dosud mohl sledovat jen v televizi. Peníze na cesty do daleké ciziny nemám. Polsko ale je za rohem. To je super. Tím se mi splnil můj sen," řekl mladík, který do Polska vyrazil z Orlové.

I Miroslav Zeman z Ostravy uvítal, že se hraje tak blízko. „Byl jsem už před 12 lety v Holandsku. Atmosféra na Euru se mi moc líbila, takže i teď se hodně těším," řekl s tím, že lístky má hned na dva zápasy. „Chci si to v Polsku užít. Hodně bude ale záležet na tom, jaký výkon naši podají," řekl.

Řada vozů projíždějících v pátek hranice v Bohumíně se musela podrobit namátkové kontrole českých i polských bezpečnostních složek. Těsně před sjezdem z dálnice několik českých policistů zastavovalo především auta se zahraničními poznávacími značkami. Na místě byl speciálně vybavený monitorovací vůz a také vozidlo, ve kterém policie ověřuje pravost dokladů.

Asi o dva kilometry dál, už na polské straně, už úřadují hlídky polské pohraniční stráže. Kontroly ale nikomu nevadily. „Nic se nedá dělat. Zastavit můžou, pustit musí," žertoval jeden z cestujících. Zastávku mnozí využili k tomu, aby rozvinuli své vlajky a popřípadě dozdobili vozy.

Dopravu směrem k hranici sledoval vrtulník

Posádka policejního vrtulníku monitorovala dopravní situaci v souvislosti s očekávaným zvýšeným provozem na fotbalový šampionát. Vrtulník se pohyboval například nad dálnicí D1 nebo R48 mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. Pod dohledem z výšky byla i odpočívadla nebo přímo hraniční přechody, kde policisté provádějí kontroly vozidel. 

Policie může díky vrtulníku operativně zasáhnout v místě, kde by se vyskytl nějaké dopravní problém, například nehoda. V pátek žádné problémy hlášeny nebyly a doprava byla plynulá.