VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Speciality na hukvaldském hradě lidem „šmakovaly"

Hukvaldy – Gastrofestival s názvem „Jak šmakuje Moravskoslezsko" ovládl v neděli hukvaldský hrad. Zároveň vyvrcholil druhý ročník stejnojmenného projektu, kterým chce kraj podpořit kvalitní gastroturistiku.  

3.9.2012
SDÍLEJ:

Gastrofestival s názvem „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ na hukvaldském hradě. Foto: Marek Cholewa

Už od rána mířily na hrad davy lidí. Mohli ochutnávat krajové speciality, připravena byla i barmanská show. Akci zakončilo vystoupení skupiny Buty.

„Loni se nám tu líbilo, a tak jsme se přijeli podívat znova," řekla Zdenka Novotná, která přijela s manželem Vladimírem z Velké Polomi. „Láká nás obojí, jídlo i hrad. Ráno jsme si udělali výšlap, je to tu hezké," doplnila.

Speciality ochutnával také Radomír Matěj z Frýdku-Místku, hlava čtyřčlenné rodiny. „Počasí není nejlepší, ale my jsme to riskli. Na hrad chodíme poměrně často, děti se víc zabaví. Nemusí celý víkend sedět doma," pravil 38letý muž.

Lidé mohli ochutnat jídlo například u stánku restaurace Rožnovský rynek – zde se nabízely halušky s brynzou, tvarohové knedlíčky, ovocné ragú i zelný gulášek. „Všechno jsou to recepty z naší kuchařky," řekl propagátor projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko", šéfkuchař Tomáš Smoček. „Je třeba uživit regionální kuchyni, a ne lidem dávat smažený sýr," poznamenal.

Jak se dělají Štrambersé uši, lidem ukázal Ladislav Hezký s kolegy. „Přijeli jsme už podruhé, těšili jsme se. Máme to prakticky za kopcem, je to domácí, příjemné prostředí – a k tomu hradu ty uši patří," smál se. „Já je peču už pětatřicet let. Dělám klasické válené, oproti jiným, kteří to odlévají," prohlásil. Představil se rovněž vojkovický hostinec a minipivovar „U koníčka". „Na této akci jsme poprvé Přichází spousta lidí, která nás ještě nezná," radoval se majitel a sládek Mojmír Velký a naznačil, že projekt, který podporuje místní výrobce, se mu zamlouvá.

Zelňačku „podle pana kastelána" připravoval Radomír Čepan s přáteli. A pěkně se zapotil. „Dohromady to bude asi 140 litrů," odhadoval. Je z Frýdku-Místku, ale na hradě je každý víkend. „Lidem chutná. Už se ptají, jestli bude zase ta zelňačka, kterou tady měli minule," smála se jedna z kuchařek.

Podle pořadatelů přišlo loni na akci přes čtyři tisíce lidí, což je historický rekord hukvaldského hradu. Navzdory deštivému počasí se letos počet příchozích rovněž odhadoval na tisíce. Součástí gastrofestivalu bylo i vyhlášení výherců soutěže Regionální potravina roku 2012 za Moravskoslezský kraj.

Zájemci se již mohou těšit na další vydání naší Moravskoslezské kuchařky, o kterou byl velký zájem. „V letošním roce jsme obdrželi celkem 83 receptů, ze kterých byl vybrán vítězný – Kančí pečeně paní nadlesní, který nám zaslala paní Helena Žilová," uvedla Šárka Vlčková, mluvčí krajského úřadu.

Autor: Marek Cholewa

3.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sečení borůvčí ve Velkém Kotli a na Petrových kamenech v Jeseníkách
8

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Nehoda na dálnici.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Senioři vyrazí na výlet do spřáteleného města na Slovensku

Poznávacího zájezdu do budoucího partnerského města Bánovce nad Bebravou se mohou kopřivničtí senioři zúčastnit v rámci programu Aktivní senior 2017.

AKTUALIZOVÁNO

Komplikace pro všechny! O víkendu se uzavře klimkovický tunel

 Dálniční tunel v Klimkovicích o víkendu projde každoroční plánovanou odstávkou. Ta ale bude oproti původnímu harmonogramu o čtyři hodiny kratší.

Ženě se nezdálo chování mladíků. Jeden byl v cizím voze

Ve středu v časných ranních hodinách přijali strážníci v Novém Jičíně oznámení od občanky, že v ulici Poděbradově se vyskytují dva muži, kteří se podezřele pohybují kolem jednoho ze zaparkovaných vozidel.

Novojičínsko: Školní pomůcky vystřídalo zednické náčiní

Miliony korun radnice a obce na Novojičínsku investují během léta do oprav školních zařízení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení