„Během krátké doby zjistili, že se nejedná o obvyklé příčiny. V místě určeném jako přistávací plocha pro ultra-lehká letadla v obci Kunčičky u Bašky jeden takový letoun zavadil ve dvanáctimetrové výšce při přistávacím manévru o dráty vysokého napětí. Jednalo se o osmatřicetiletého pilota," potvrdil případ frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk s tím, že kolize se stala zhruba dvěstěpadesát metrů od prahu přistávací dráhy.

Příďovým podvozkem tak přetrhl tři kusy silnoproudých vodičů a poškodil konzoli, izolátor a další elektrosoučástky v předběžné hodnotě třicet tisíc korun. Právě tento náraz měl za následek hrůzné průvodní znaky, jako byl záblesk a obrovskou ránu. Naštěstí pilot ultralightu přistávací manévr bez větších obtíží dokončil. Nikdo nebyl zraněn a na letadle vznikla škoda tisíc korun.

Předseda Pobeskydského aviatického klubu ve Frýdku-Místku Jaroslav Muroň reakci ve čtvrtek upřesnil, že se jednalo o stroj Dynamic WT9, v jehož kokpitu seděl pilot z Brněnska. „Nehoda se podle mě nemusela vůbec stát. Letištní dráhu máme totiž zkrácenou kvůli jednomu člověku, který část plochy nechal poorat. Prostě nám dělá jenom samé naschvály. Navíc ten pilot byl při přistání oslněn sluncem a podebral jej vítr, takže letoun nečekaně klesl. Proto se nešťastně zachytil o ty dráty," upřesnil Jaroslav Muroň.

„Ke spolupráci byl přizván i Ústav pro zjišťování leteckých nehod. V průběhu dalšího šetření budou policisté a letečtí inspektoři zjišťovat okolnosti nehody – zejména vliv povětrnostních podmínek. Případ šetříme jako přečin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za což hrozí pachateli zákaz činnosti nebo odnětí svobody na jeden rok. Pilot se taktéž podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol, která byla negativní," dodal Vlastimil Starzyk.