Oproti očekávání proběhly dvě sobotní demonstrace ve Vitkově víceméně klidně. Bez problémů však nebyly. Jen pár desítek metrů od sebe se zde shromáždili protiromští pravicoví radikálové a Romové. Ti první obsadili část náměstí Jana Zajíce, Romové, zaštítěni Stranou rovných příležitosti (SRP) a platformou Blokujeme, se sešli v parku v Husově ulici.

Šestitisícový Vítkov připomínal město bez lidí. V prázdných ulicích se zavřenými obchody byli hlavně policisté, televizní štáby a novináři. V horkém dni bylo dokonce zavřeno i zdejší koupaliště. Kdo chtěl v centru odhodit papírek, neměl kam. Radnice nechala odvézt odpadkové koše, popelnice, květináče a vůbec vše, čím by mohli demonstranti házet.

Dopoledne měli v centru otevřeno pouze v Čiči baru a v cukrárně pod radnicí. „Jindy je v sobotu náměstí plné lidí, místních i turistů. Taky míváme největší tržby. A dnes? Škoda mluvit. To si nemohli pro tu demonstraci vybrat jiný den? Počkám, až tamti dva štamgasti dopijí, a zavírám," řekla pár minut před polednem prodavačka v cukrárně.

Romové varovali před neonacisty

To už v parku v Husově ulici probíhal proromský happening, na který přijel i autobus Romů z Brna.

Hudbu střídalo vystoupení řečníků varujících před neonacisty. „Soužití mezi minoritou a majoritou je u nás v klidu. Po tom pochodu ale může k něčemu dojít. To kdyby se místní lidé přidali k neonacistům. Toho se bojíme," řekla místopředsedkyně Strany rovných příležitostí Antonie Burianská, která pracuje jako vychovatelka v jedné z vítkovských základních škol.

Na happeningu byla mezi zhruba 150 Romy k vidění i Anna Siváková, matka Natálky, která byla po žhářském útoku v dubnu 2009 těžce popálená. Na Natálčin případ odkazoval také jeden z plakátů, jimiž se Romové vybavili. Stálo na něm: „Natálka je symbolem nenávisti. Styďte se.

Pochod radikálů

Po druhé hodině odpolední začala na náměstí Jana Zajíce protiromská demonstrace, kde měl hlavní slovo její svolavatel Pavel Matějný z Chotěbuzi, vystupující za extremisty Čeští lvi. Ve své řeči neváhal vzpomenout na místního rodáka Jana Zajíce a přečíst jeho dopis, který napsal na rozloučenou rodičům před svým upálením.

Jeho projevu, v němž kritizoval i výši trestu třem mladíkům majícím na svědomí žhářský útok, naslouchala a tleskala řada místních obyvatel. Mezi nimi i starší manželský pár. „Přišli jsme se tady podívat, protože se něco děje. A v něčem s ním musím souhlasit. Zkuste bydlet vedle Romů, ukradnou, co můžou," postěžovali si. Jméno však zveřejnit odmítli.

Kolem půl čtvrté se zhruba dvě stě radikálů a místních obyvatel vydalo na pochod nazvaný Naše město, naše ulice. V jednu chvíli se několik desítek jeho účastníků snažilo dostat k Romům do parku. „Vběhli směrem k nám z náměstí, ale policisté je včas vytlačili zpět," řekla Deníku mluvčí občanské iniciativy Blokujeme Alica Heráková a přiznala, že měla strach. „Není to nic příjemného," dodala.

Ona a další členové přijeli do Vítkova podpořit happening Strany rovných příležitostí. „Jsme občanská iniciativa složená z jednotlivců i organizací, která nesouhlasí s demonstracemi pravicových extremistů a nenásilně je blokuje," vysvětlila Alica Heráková.

Zadrženi byli tři lidé

Policie město hlídala i po skončení pochodu, kdy se okolo půl šesté většina jeho účastníků rozešla. Policejní auta stála před romskou ubytovnou v Opavské ulici, opuštěno bylo zarostlé místo, kde před útokem žhářů stával domek, v němž bydlela rodina Natálky.

Policisté ve Vítkově zadrželi tři osoby, při vjezdech do města zkontrolovali 220 lidí a zabavili 22 zbraní. Uvedl to moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel, podle jehož slov šlo o sečné a úderné zbraně, například baseballové pálky či kovové tyče. Zabaven byl i slzný plyn. Celá akce přišla státní pokladnu na částku v řádech několika milionů.

Starosta Vítkova Pavel Smolka.Otázka pro Pavla Smolku, starostu Vítkova

Jaké jsou vaše pocity po sobotě, kdy se u vás ve Vítkově konaly současně protiromská a proromská akce?

Překvapila mě vysoká účast místních lidí. Odhaduje se, že protiromského pochodu se zúčastnilo zhruba 250 lidí, z toho byla polovina místních, přičemž někteří z nich byli akční.

Z toho je zřejmě, že lidé tady vnímají romskou otázku jako problém. Je otázka, jaký podíl na tom má existence ubytovny. Někteří místní se nechali slyšet, že kdyby tady tato ubytovna nebyla, demonstrovat by nešli. Musím rovněž říci, že organizátoři obou akcí drželi slovo. Co se domluvilo, to platilo.

Dodrželi scénář, takže nedošlo k přímému kontaktu mezi oběma tábory. Včera mě oslovil jeden z ostravských Romů, který je nejspíš pro ostatní autorita, že by rádi napomohli dialogu mezi Romy z vítkovské ubytovny a naším úřadem. Dobré by bylo, kdyby k tomu napomohli i romští starousedlíci z Vítkova.

Situaci ve městě sledoval Deník on-line:

18.30 - „Byly zadrženy tři osoby pro protiprávní jednání. Při vjezdech do města bylo také zkontrolováno zhruba 220 osob a bylo zabaveno 22 zbraní," uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Šlo podle něj o různé sečné a úderné zbraně, například baseballové pálky či kovové tyče. O zadržených nic bližšího neuvedl.

17.30 - V místě, kde stával domek, v němž bydleli rodiče popálené Natálky, je rovněž klid.

17.25 - Krátce před půl šestou jsou policisté v autech rovněž před romskou ubytovnou v Opavské ulici. Údajně se měli radikálové i zde shlukovat.
Jinak je ve městě klid. Na zemi sedí spokojeně i policejní helikoptéra, která policistům slouží pro sledování situace z výšky.

17.10 - Projíždíme městem, po radikálech už není ani stopa. Nejživěji je v parčíku za náměstím, kde pokračuje romský happening. Parčík je v podstatě obklíčen policejními jednotkami. „V jednu chvíli vběhli z náměstí směrem k parčíku radikálové, ale policisté je včas vytlačili zpět," řekla Deníku Alica Heráková z platformy Blokujeme. „Strach není nic příjemného," dodala.

Členové této platformy přijeli do Vítkova podpořit happening Strany rovných příležitostí.

17.00 - Jak informuje ČTK: Po ukončení pochodu pravicových radikálů ve Vítkově na Opavsku se několik desítek jeho účastníků snažilo dostat na shromáždění Romů. Policie je vytlačuje z Husovy ulice. Pochodu se zúčastnilo asi 200 lidí, většina z nich se poté rozešla.

15.45 - Policie u některých účastníků našla nepovolené nášivky a některým zabavila různé zbraně. 

15:00 - Městem prochází průvod, ve kterém jde pod dohledem policie asi 100 radikálů. Situace je klidná. 

14.15 - Další radikálové se do města sjeli vlastními vozy. Podle policie jich přijelo na 150.

14.05 - Velké překvapení zažili novináři i policisté na vítkovském nádraží. Tři minuty před čtrnáctou hodinou přijelo posíleným čtyřvagonovým vlakem ani ne dvacet radikálů. 

Policisté je doprovodili do centra města.

12.50 - U vítkovské železniční zastávky stojí pouze policisté. Čekají na příjezd vlaku, jímž mají demonstranti přijet. 

12.00 - Ve vzduchu je cítit napětí. Čeká se na příjezd extrémistů, z nich mnozí přijeli už včera. 

Na náměstí, kde právě jsme, jsou pouze televizní štáby, novináři, sem tam projde nějaký odvážný místní občan.

Místní lidé z obavy před protiromskou demonstrací odjeli nebo zůstávají za zataženými okny. Na každém rohu stojí policisté. V ulicích stojí také policejní vozidla, včetně speciálních a kamerovými systémy. 

Pozavírány jsou všechny obchody, v centru nenajdete ani jeden odpadkový koš. Radnice je nechala odvézt z obavy, aby jimi demonstranti neházeli.

Policisté na tiskové konferenci informovali, že bezpečnostní opatření této akce bude stát miliony korun. Do akce je nasazeno několik stovek policistů všech složek.

V parku Jana zajíce se koná proromský happening Strany rovných příležitostí (SRP). Jsou zde přítomny desítky Romů, včetně těch, kteří přijeli autobusem z Brna. Po jejich protivnících není nikde vidu ani slechu.
Mluvené slovo střídá romská hudba. Řečníci vyzývají k tomu, aby se Romové nebáli neonacistů a zvedli hlavy. Současně vyjadřují touhu získat práci, která je jim odpírána.