Hodinu po poledni se nově zvolení krajští zastupitelé a zástupci hnutí ANO, KDU-ČSL a ODS sešli v budově Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kde společně stvrdili dohodu o spolupráci podpisem koaliční smlouvy.

Nová koalice bude mít v pětašedesáti­členném krajském zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V jedenáctičlenné radě připadne vítěznému hnutí ANO šest míst, lidovci budou mít tři a ODS dva zástupce. Hejtmanem bude nynější rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák (ANO). Zástupci ČSSD a KSČM, které dosud kraj vedly, skončí v opozici, stejně jako Koalice SPD a SPO.

„Jedním ze zásadních úkolů, které před námi stojí, bude seznámení se s návrhem rozpočtu na kalendářní rok 2017, který připravila současná koalice," uvedl Lukáš Curylo z KDU-ČSL.

„Rád bych se věnoval problematice nezaměstnaných, kteří za to nemohou. Mám na mysli ty, kterým bylo padesát let a více. Mnohé firmy nedoceňují potenciál těchto lidí. Jak říkám studentům, zkušenosti se nedají naučit," uvedl Ivo Vondrák.

Ihned a rychle by nové vedení kraje podle slov Ivo Vondráka chtělo postavit Moravskoslezské inovační centrum, které podporuje podnikatele, využít zkušeností z Jihomoravského kraje, kde toto centrum funguje. Nový hejtman se chce věnovat také školství. „Musíme umět nabídnout firmám lidi, kteří budou schopni nastoupit a téměř ihned pracovat. A netýká se to jen regionálního školství. S tím souvisí rovněž stavba vědecké knihovny. Ostrava je univerzitní město a vědecká knihovna k němu bezesporu patří. Chci obecně změnit image tohoto kraje," vysvětlil Ivo Vondrák.

Ustavující zastupitelstvo by se mělo konat 1. listopadu 2016. Hnutí ANO v něm bude mít 22 mandátů, ČSSD obsadí 14 křesel, komunisté devět a lidovci osm. Po šesti zastupitelích bude mít pak Koalice SPD a SPO a také ODS."Věřím, že rada získá důvěru zastupitelstva. Navíc druhého listopadu přijíždí na návštěvu prezident Miloš Zeman, a tak by bylo dobré, kdyby se mu už mohli věnovat noví zastupitelé a vedení kraje," uvedl Ivo Vondrák. Jak sám podotkl, předání své funkce rektora VŠB-TUO v plném rozsahu má již dohodnuto.