Nepůjde přitom o žádný klíčový zápas na zeleném trávníku. Očekávaná událost je spojena se středečním zasedáním ostravských zastupitelů. Ti totiž mají rozhodnout o tom, zda město převezme stadion Bazaly. Co by to pro Ostravu znamenalo?

Deník se snažil rozklíčovat tento důležitý krok, kolem kterého se v poslední době objevila řada spekulací. Přinášíme odpovědi na pět základních otázek…

Patřil by městu kromě stadionu na Bazalech také zadlužený fotbalový klub?

Ne. Ostrava by měla majoritní podíl jen ve společnosti Bazaly, a. s. Pod její kontrolou by tak byl další osud stadionu ve Slezské Ostravě. Město by tedy tímto krokem získalo nemovitý majetek v hodnotě zhruba 150 milionů korun.

Nehrozí, že by město mělo na svých bedrech i zhruba stomilionový dluh Baníku Ostrava?

Tady existuje jen částečné riziko. Klub totiž ručí stadionem na Bazalech za úvěr ve výši třicet dva milionů korun u jedné z bank. Pokud by se tedy dostal do existenčních problémů, splácení této částky by bylo na bedrech společnosti Bazaly, a.s., v rukou města. Vedení Baníku nicméně zdůrazňuje, že tato varianta je jen málo pravděpodobná a že navíc hodnota Bazalů výši tohoto ručení takřka pětkrát převyšuje.

Muselo by město rekonstruovat Bazaly za osm set milionů korun až jednu miliardu, aby se na něm mohl i nadále hrát fotbal?

Ne. Město by si samo rozhodlo, kolik prostředků do Bazalů investuje. První etapa rekonstrukce stadionu, která by měla zajistit to, aby se na Bazalech mohl dále hrát prvoligový fotbal, by navíc podle odhadů měla stát kolem tří set milionů korun.

Netekly by peníze z města místo do stadionu do chodu fotbalového klubu?

Podle vedení Baníku by ani jedna koruna z města směřovaná do samostatné společnosti Bazaly, a. s., nešla na splácení dluhu fotbalového klubu. Ten má vlastní program restrukturali­zace dluhů.

Může Baník přežít bez toho, aby město převzalo stadion Bazaly?

Odpověď na tuto otázku by byla v rovině spekulací, takže do tohoto článku vlastně nepatří. Nicméně je jasné, že klub by svou plánovanou tříletou restrukturalizaci prováděl mnohem složitěji, kdyby za sebou neměl silného partnera, jakým je statutární město Ostrava.

Středeční hlasování zastupitelů budeme sledovat i my. Podrobnou reportáž pak přineseme na našem webu i v tištěném vydání Deníku.

Mělo by podle vás město stadion Bazaly převzít? Hlasujte v anketě na konci článku.

Šafarčík: „Z peněz města se dluhy Baníku platit nebudou!"

Petr Šafarčík

Další osud fotbalového klubu Baník Ostrava bude mít už ve středu v rukou pětapadesát ostravských zastupitelů. Ti totiž budou rozhodovat o tom, jestli město převezme společnost Bazaly, a. s., které patří stadion ve Slezské Ostravě. Podle Petra Šafarčíka, předsedy představenstva Baníku Ostrava, by to byl první důležitý krok, jenž by pomohl zachránit nejen prvoligový klub, ale i výchovu fotbalové mládeže v moravskoslezské metropoli.

„Chceme narovnat vztahy mezi klubem a městem tak, jak je to běžné všude jinde v České republice. Baník je v tísni, vzdává se svého majetku ve prospěch města a jediné, co žádá, je, aby měl fotbal v Ostravě stejné podmínky jako hokej," vysvětluje v rozhovoru pro Deník Petr Šafarčík.

Proč vlastně chcete stadion přenechat městu?

Na začátku roku jsme rozjeli projekt s názvem Zachraňme Baníček, jenž má tři základní body. Za prvé zachránit klub po ekonomické stránce, za druhé udržet první ligu a za třetí opravit Bazaly. A od počátku říkáme na rovinu, že právě třetí bod nejsme schopni zvládnout bez zapojení města Ostravy. Náš cíl je ten, že chceme narovnat vztahy mezi klubem a městem tak, jak je to běžné všude jinde v České republice. Klub se stará o sport, o výchovu mládeže, o profesionální ligový tým. A město zodpovídá za sportovní infrastrukturu, kde se ten sport provozuje. V Ostravě je tomu tak například u ledního hokeje.

Co by to pro Ostravu znamenalo, kdyby zastupitelé ve středu kývli na převzetí Bazalů?

Po půlroční práci našich poradců a právníků jsme dospěli k závěru, že jediná akceptovaná forma je taková, že město získá zdarma majoritu ve společnosti Bazaly, a. s. To znamená, že všechny peníze, které pak město investuje do stadionu, zůstanou ve společnosti, jež bude pod jeho plnou kontrolou. Ani jedna koruna z toho tedy neskončí v Baníku, a nikdo tak nebude moci říkat, že se z peněz města splácejí nějaké staré dluhy.

Stadion Bazaly. Ilustrační foto.

Město by ale tím pádem muselo sehnat nemalé peníze na rekonstrukci stadionu, aby na něm mohl Baník hrát…

Máme podmínku od Fotbalové asociace České republiky (FAČR), která hovoří o tom, že do konce letošního roku musíme předložit projektovou dokumentaci na rekonstrukci Bazalů a model financování tak, abychom k 30. červnu 2015 splňovali podmínky asociace pro hraní prvoligového fotbalu. Do té doby musí být stadion rekonstruovaný minimálně v první etapě.

Co to znamená „v první etapě"?

Současné problémy stadionu jsou v nedostatečném zastřešení odpovídající kapacity diváků, v neodpovídajícím zázemí pro sportovce, rozhodčí a média a také v bezpečnostní stránce. Proto se projekt připravuje tak, aby ho bylo možné etapizovat a nejprve udělat ty nejnutnější věci. A samozřejmě aby to bylo co nejlevnější.

Kolik by tedy stálo zajistit tyto základní věci?

Nechci teď střílet nějakými čísly, ale jsem přesvědčen, že jsme schopni projekt rekonstrukce stadionu rozdělit tak, že v té první fázi by stála zhruba třetinu až polovinu celkové částky. Současná úroveň cen ve stavebnictví by navíc mohla práce ještě zlevnit. Jsem přesvědčen, že bychom se tedy v té první etapě mohli pohybovat kolem tří set milionů korun.

O městské kase se ale v současné době nedá říct, že by zrovna přetékala penězi. Spíš naopak. Kde by tedy Ostrava tolik peněz na rekonstrukci fotbalového stánku našla?

To je právě ta výhoda, že by stadion patřil městu, protože to má mnohem větší možnosti dostat se k externím zdrojům, jako jsou evropské fondy a jiné dotační tituly, na které by soukromý vlastník nedosáhl.

Ilustrační foto

Město už jednou ryze fotbalový stadion stavět chtělo, a to ve Svinově za zhruba dvě miliardy korun. Nakonec z toho ale sešlo. V čem je rekonstrukce Bazalů výhodnější?

Rekonstrukce Bazalů by především vyšla mnohem levněji než nový stadion na zelené louce. Tady by ty celkové náklady byly dramaticky nižší. U svinovského projektu mě zpětně zaráží, že tehdy nikdo, ani dnešní opozice, neřešil to, že předchozí vedení klubu chtělo po městu nový stadion za ohromné peníze, a přitom si plánovalo na Bazalech udělat obrovský developerský projekt, na kterém by vydělalo velké peníze. Dnes je situace úplně odlišná, Baník je v tísni, vzdává se svého majetku ve prospěch města a jediné, co žádá, je, aby měl fotbal v Ostravě stejné podmínky jako hokej.

To, že je Baník v tísni, je právě důvod, že někteří od vstupu Ostravy do Bazalů odrazují. Nevystavilo by se tímto krokem město zbytečně velkému riziku? Nespadly by na něj dluhy klubu?

Jediné riziko, které na sebe město bere, je, že se společností Bazaly by převzalo i ručení za úvěr Baníku u banky ve výši třicet dva milionů korun. Nicméně Baník má zpracován tvrdý restrukturalizační plán, který zatím bezezbytku naplňuje. Plní veškeré své závazky vůči bankám. Jsem hluboce přesvědčen, že to klub zvládne a do tří let bude oddlužený. K tomu ale potřebuje hrát na Bazalech.

Proč je to tak důležité?

Je podloženo statistikami, že když se tradiční klub přestěhuje i jen dočasně na jiný stadion, spadne mu značně návštěvnost. Baník má velmi slušnou návštěvnost, fanoušci mají ke stadionu vztah, proto je pro nás nemyslitelné opouštět Bazaly. Když nebudou fanoušci, nebudou totiž ani sponzoři. Příjmy od sponzorů rostou, jen když chodí na fotbal dost lidí.

Ilustrační foto

Počítáte aspoň s dočasným azylem ve Vítkovicích, které se teď opravují?

Vše záleží na dohodách s městem a s FAČR. Je docela možné, že by rekonstrukce Bazalů probíhala stejným způsobem jako v Plzni, kde se to dělalo za plného provozu stadionu, a Plzeň nemusela odehrát ani jeden zápas mimo. Při druhé variantě, kdy by se případně dělala rovnou větší rekonstrukce, tak by se zřejmě dočasně využil stadion ve Vítkovicích.

Co když město na převzetí Bazalů ve středu nepřistoupí?

Pro Baník jako klub by to mělo dva základní dopady. Musel by přemýšlet o tom, jak to bude s dalším působením na Bazalech a jak je zajistit pro prvoligový fotbal. To vidím bez pomoci města jako nesmírně komplikované. Zároveň bychom museli znovu začít jednat se všemi věřiteli. Někteří z nich totiž s naší tříletou ekonomickou restrukturalizací souhlasili pod podmínkou, že město bude v akcionářských strukturách, což Bazaly, a. s., jsou. Museli bychom tedy s nimi hledat nové podmínky.

Kdyby se ani to nepovedlo?

Pokud bychom se s věřiteli nedohodli, tak bychom museli v nejhorším případě vyhlásit na klub insolvenci. To ve fotbale znamená okamžitou ztrátu profesionální licence a propad do nejvyšší amatérské soutěže, tedy MSFL.

Takže je před vámi otázka bytí a nebytí.

Dalo by se to tak říci. Byl bych proto rád, kdyby si všichni uvědomili, že jsme od našeho únorového vstupu do klubu udělali ohromný kus práce – navýšily se příjmy od sponzorů, fanoušci se postavili za klub a přispívali na transparentní konto, Baník se udržel v lize. Máme jasnou vizi, jak klub zachránit, jak navázat na dřívější úspěšnou výchovu mládeže. Proto je nutné, aby nám město se záchranou pomohlo. Navíc středeční rozhodnutí má charakter rámcové dohody, bez konkrétních finančních závazků pro město. To by přišlo na řadu až za čtyři měsíce, po provedení všech nezbytných auditů a znaleckých posudků.

K TÉMATU: 

KDE VLASTNÍ MĚSTA FOTBALOVÉ STADIONY?

V Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jablonci, Jihlavě, Liberci, Mladé Boleslavi, Olomouci, Plzni, Příbrami či v Uherském Hradišti.