Při dvou záchytech celníci z ostravského protidrogového oddělení zajistili téměř 11 kilogramů sušené marihuany, 211 kusů vzrostlých rostlin konopí, 25 gramů metamfetaminu, 13 gramů hašiše, necelých 600 tisíc korun v hotovosti.

„Zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy…nezákonné obchodování, distribuce a vývoz marihuany z České republiky do Polska. Na tuto nelegální činnost se zaměřili pracovníci protidrogového oddělení odboru pátrání Ostrava Generálního ředitelství cel,“ informovala mluvčí Pavla Zdobnická.

Podívejte se na zatčení jednoho z podezřelých, které proběhlo 20. června 2017 v Učňovské ulici v Havířově-Šumbarku, po kterém následovala domovní prohlídka v domě na Okružní ulici. 

Zdroj: Celní správa Ostrava

Prověřování prováděli celníci od letošního jara. „Ze zjištěných informací byla ustanovena skupina podezřelých osob, která se dlouhodobě zabývala nelegálním obchodováním s omamnými a psychotropními látkami. Hlavním organizátorem byl 27 letý muž z Havířova, který nakupoval ve velkém marihuanu od dalších podezřelých osob z Přerova a Tovačova, následně ji prodával cizincům z Polska a ti ji nelegálně vyváželi do Polské republiky,“ popsala Zdobnická.

Koncem června celníci ve spolupráci s karvinskou kriminálkou provedli závěrečnou realizaci případu nelegálního obchodování s marihuanou.

Ilustrační foto
Policisté zaťali do dalšího pervitinového gangu

„Zásahová jednotka Celní správy České republiky SON (Skupina operativního nasazení) zadržela hlavního organizátora spolu s dodavatelem z Tovačova přímo při předávce 2,5 kilogramů marihuany. Následně zásahová jednotka zadržela další tři podezřelé, a to muže z Havířova ve věku 22 let, který vystupoval jako prostředník obchodu a dva polské občany, kteří měli drogu vyvézt do Polska. Jako poslední byl zadržen dodavatel marihuany z Přerova. Následně byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků, včetně vozidel. V rámci těchto prohlídek bylo zajištěno 2 300 gramů sušené marihuany, 181 kusů rostlin marihuany v in-door pěstírně spolu s technologickým zařízením a komponenty, 25 gramů metamfetaminu, 13 gramů hašiše, 2 kusy plynových pistolí, 359 tisíc korun v hotovosti, 37 910 polských zlotých, převod vlastnického práva k družstevnímu bytu jako výnosy trestné činnosti a řada dalších věcných a listinných důkazů, které budou předmětem dalšího kriminalistického zkoumání,“ uvedla mluvčí Zdobnická.

S ohledem na rozsah trestné činnosti případ převzal vyšetřovatel Krajské správy Policie České republiky Moravskoslezského kraje v Ostravě, který sdělil všem zadrženým osobám obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy v různém rozsahu trestní kvalifikace, přičemž čtyři hlavní pachatelé jsou stíhání vazebně. Za tuto trestnou činnost jim hrozí tresty odnětí svobody v rozsahu jednoho až dvanácti let.

„Následující týden byl na základě zjištěných operativních informací vztahujících se k výše uvedené trestné činnosti zadržen celníky protidrogového oddělení odboru pátrání Ostrava ve spolupráci s policisty z Územního odboru v Karviné muž z Karviné, který nelegálně pěstoval a připravoval marihuanu k vývozu do Polska. U pachatele bylo v rámci prováděných úkonů trestního řízení zajištěno 5 800 gramů marihuany. Vyšetřovatel muži sdělil obvinění z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu hrozí trest odnětí svobody v rozsahu dvou až deseti let. Celníci i kriminalisté nadále intenzivně pracují na vyšetřování těchto případů,“ doplnila informace Zdobnická.

Ilustrační foto.
Hádka tří mužů ve vlaku vyvrcholila napadením