„Z toho, co bylo nasmlouvané, jsou zrušeny rezervace jen pro dva dvoulůžkové pokoje. Jinak mám potvrzeno, že všichni přijedou," řekl Deníku Radim Šamánek, provozní vedoucí horské chaty Bílá s kapacitou 83 míst.

Dodal, že na týdenní pobyt nyní dorazí skupinka zhruba šedesáti lidí. Na chatu pravidelně přijíždějí také lyžaři, a Radim Šamánek proto doufá, že sjezdovky na přelomu roku zůstanou v provozu. „K nám jezdí hlavně sjezdaři a snowboardisté, běžkaři ne. To počasí je špatné, ale vím, že ve čtvrtek se normálně lyžovalo. V obci už přírodní sníh není vidět, ten je pryč, a na těch sjezdovkách je jen to, co si ,nafoukali´," konstatoval Radim Šamánek.

Zbyhněv Kantor, který provozuje chatu Ostrý v Košařiskách, míní, že počasí poslední dny v roce vyloženě zkazilo. „Ještě do Štědrého dne tady bylo dvacet centimetrů sněhu, ale pak přišel silný vítr a dopadlo to tak, že návštěvnost byla o hodně slabší než loni a předloni. Ten vítr, který o svátcích lámal stromy, lidi asi trošku vystrašil," prohlásil Zbyhněv Kantor. Lidé, kteří si na chatě s devatenácti lůžky rezervovali silvestrovský pobyt, ale podle něj zcela jistě dorazí. „Přijedou za každého počasí," tvrdí.

Chata Kozinec má sedm pokojů. „Na Silvestra máme plno, nikdo zatím pobyty neruší," shrnul Igor Sikora z oldřichovické horské chaty. Potvrdil, že na Třinecku se momentálně nelyžuje, což by se mělo změnit až v lednu.

„To, že není sníh, je určitě problém," pravil Kamil Lysek, který provozuje horskou chatu Kamenitý v Dolní Lomné. Zdůraznil ale, že na zmíněnou chatu milovníci sjezdového lyžování prakticky nejezdí. „Žádná sjezdovka poblíž není, nejbližší je nějakých osm kilometrů odtud. Jezdí tady lidé na běžky, to je pravda, ale to bude až v lednu, v únoru – a tou dobou už sníh určitě bude," soudí Lysek.

Antonín Sikora, majitel horské chaty Gírová s kapacitou 26 lůžek, o přelom roku nemá obavy. „Pouze jeden pokojíček je volný," prohlásil s tím, že rušení rezervací neočekává. „Nezruší to, protože mají zaplacené zálohy."