Proto se v pondělí sešli na hejtmanství zástupci všech 17 nemocnic v Moravskoslezském kraji včetně ostravské fakultní, ředitelé tří největších zdravotních pojišťoven a šéf záchranné služby, aby společně popřemýšleli, jak podobné krizi do budoucna předejít.

Ilustrační foto
Může dojít ke kolapsu interny, tvrdí ředitel Karvinské hornické nemocnice

„Akutní krizi jsme zažehnali. Po náporu v prvním červencovém týdnu se situace stabilizovala, nemocnice akutní interní péči zvládají,“ prohlásil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

Podle něj je ale nutné najít trvale uspokojivé řešení problému.

„V Česku aktuálně chybí asi tisíc lékařů, tento problém se tedy netýká jen našeho kraje, ale celé republiky. Musíme nastavit nový model fungování zdravotní péče v Moravskoslezském kraji,“ je přesvědčen Martin Gebauer.

Podle něj je v kraji na počet obyvatel příliš mnoho nemocnic. Navíc je péče špatně rozložena například jen na Karvinsku je pět akutních interních stanic.

Během celého července bude Bohumínská městská nemocnice a s ní celé město bez lůžkové interny.
Interna na měsíc zavírá. Nemá lékaře

Vedení nemocnic má proto za úkol dodat krajskému úřadu podklady o produktivitě na interních odděleních, obložnosti lůžek a počtu lékařů.

„Abychom si udělali nějaký obraz o tom, jak je péče v kraji rozvržena, mohli vytvořit nějaký model a zkusili se dohodnout na restrukturalizaci lůžek s tím, že se z akutních interních lůžek stala chronická lůžka tedy pro následnou péči, geriatrii či dlouhodobě nemocné,“ přiblížil náměstek hejtmana s tím, že rozhodně nejde o redukci akutních interních lůžek, ale o jejich reprofilaci.

K tomu, aby nemocnice přeměnila část svých akutních lůžek na interně, směřoval a motivoval účastníky pondělní schůzky na hejtmanství i šéf krajské pobočky VZP v Ostravě Aleš Zbožínek.

Připomněl, že lůžka následné péče považují zdravotní pojišťovny za bonitní a za jejich provoz provozovatelům dobře platí.

Ilustrační foto.
Lékařská pohotovost zavře pacinetům dveře, naštěstí dočasně

O tom, jak postupovat dál, se budou zainteresované strany radit poté, co budou mít krajští úředníci k dispozici podklady ze všech nemocnic.

„Data mají nemocnice dodat v co nejkratším čase. Chtěli bychom tu schůzku svolat ještě na konci srpna,“ dodal Martin Gebauer.

BLÝSKÁNÍ NA LEPŠÍ ČASY

Situace, kdy v okrese Karviná fungují jen tři lůžkové interny z pěti, by se měla co nevidět zlepšit. V Bohumínské městské nemocnici by měla interna otevřít s 80 procentní pravděpodobností už příští úterý. A interní stanice v Nemocnici v Karviné-Ráji už má nového primáře. Téměř po dvou letech. „Nový primář má nastoupit k 1. září, kdy také chceme znovu otevřít interní stanici s celkem 31 lůžky včetně JIP a situaci na naší interně stabilizovat,“ prozradil ředitel nemocnice Jiří Matěj.

Podle něj se tak uleví internímu oddělení v orlovské nemocnici, která nyní supluje absenci míst v Karviné. Interna v havířovské nemocnici podle ředitele Jiřího Matěje funguje bez větších problémů.