Prvního muže v Moravskoslezském kraji a další krajské radní zvolili noví zastupitelé na svém pátečním ustavujícím zasedání. V kraji bude vládnout stejně jako v předcházejícím volebním období koalice ČSSD a KSČM, v opozici skončili občanští demokraté, lidovci a Nezávislí.

Opozice kritizovala nejen spolupráci socialistů s komunisty, ale i to, že kraj bude mít nově sedm náměstků. Šest bude funkci vykonávat jako profesi, statutárním zástupcem hejtmana se stal Josef Babka (KSČM), který bude zároveň působit i v akciové společnosti Vítkovice. To opozice považuje za střet zájmů, míní také, že oba posty lze jen velmi obtížně časově spojit.

„Pohádejme se, ale politiku nechme pánům poslancům do Sněmovny. Pojďme spolupracovat a společně posunout kraj kupředu. K tomu nám pomáhej Bůh," vyzval své kolegy Novák.

Na kraji dříve působil jako náměstek hejtmana pro oblast dopravy a životního prostředí. Novák ve funkci nahradí Jaroslava Palase, který již nekandidoval.

Kraj stejně jako v uplynulém období povede koalice ČSSD a KSČM, bude mít 44 z 65 hlasů.

Vizitka Miroslava Nováka (40), nového hejtmana Moravskoslezské­ho kraje:

Jméno: Miroslav Novák

Datum narození: 25. června 1972

Dosavadní funkce: první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje s odpovědností za dopravu, životní prostředí a zemědělství; člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Moravskoslez­ském kraji

Vzdělání: Střední průmyslová škola stavební v Ostravě (1990)

Kariéra: v letech 1990–1994 pracoval ve společnosti Stavoprojekt, posléze jako správce daně na finančním úřadu; v roce 1994 byl zvolen do zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Poruba; v roce 1996 nastoupil jako asistent poslance Lubomíra Zaorálka (ČSSD); v roce 1998 se stal místostarostou porubského obvodu pro finance, místní hospodářství a dopravu; v letech 2002–2008 byl starostou Ostravy-Poruby; v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje zasedá od roku 2004; v letech 2006–2012 byl předsedou ostravské ČSSD, k jejímž zakládajícím členům patří.

Rodina: ženatý, tři děti

Ostatní:

Kandidátem moravskoslezské ČSSD na funkci hejtmana se Novák stal poté, co se stávající hejtman Jaroslav Palas (též ČSSD) loni dostal do ostrého střetu s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, jemuž se nezamlouval pronájem krajské nemocnice v Novém Jičíně firmě Agel podnikatele Tomáše Chrenka. K jeho zájmům patří sport, historie a literatura faktu.