O případu, který se odehrál v minulých dnech, ve středu informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že dívky se již podařilo zadržet. Čtyřem z nich hrozí až pět let vězení.

Je podán návrh na jejich vzetí do vazby.

Signál

Drama začalo kolem půl desáté večer, kdy se dívky chystaly ke spánku. Sedm z nich již bylo předem domluveno na útěku. Podle dohodnutého signálu se vrhly ke dveřím. Hluk na pokojích a poté i na chodbě zalarmoval dvě vychovatelky.

Když viděly, co se děje, pokusily se útěk zmařit. Proti přesile však neměly šanci. Agresivní dívky se chtěly zmocnit klíčů ode dveří. Během potyčky natlačily vychovatelky na zeď a vyhrožovaly jim zabitím. Mezitím se další část uprchlíků snažila silou zdolat dveře.

„Jedna z vychovatelek se pokusila dostat do místnosti, odkud by přivolala pomoc. Dívky jí v tom ale bránily," uvedla Holčáková s tím, že mladé násilníce nakonec klíče získaly a všem sedmi se podařilo vyběhnout z budovy. Vychovatelky utrpěly zranění, doba léčby zatím nebyla specifikována.

Tři ze sedmi „statečných" se dvě hodiny po svém útěku dopustily dalšího zločinu. Během jízdy tramvají si vyhlédly devatenáctiletou ženu, kterou poté na chodníku poblíž zastávky městské hromadné dopravy zezadu přepadly. Žádaly po ní vydání kabelky.

Oběť jejich příkazy odmítla splnit. Když jí dívky pohrozily nožem, svůj boj vzdala. Násilníce jí prohledaly kapsy, ve kterých našly mobil, vzaly jí i kabelku. Nejmladší chovankyně (15 let) po ní dokonce chtěla, aby si vyzula boty, na které měla zálusk. K tomu ale nedošlo. Žena je poté poprosila o vrácení občanského průkazu. „Trojice jí vyhověla," řekla Holčáková.

Loupeže

Policisté celý případ kvalifikovali jako dvě loupeže. Tou první bylo zmocnění se klíčů během útěku, druhou pak přepadení ženy u zastávky. Do těchto zločinů byly „namočeny" celkem čtyři dívky. Dvě se účastnily obou násilností, třetí loupila v ústavu a poslední u zastávky.

Kriminalisté postupně všechny čtyři podezřelé chovankyně zadrželi. Jsou obviněny z trestného činu loupeže, na který zákon pamatuje až deseti roky žaláře. Vzhledem k tomu, že nejsou plnoleté, vztahuje se na ně poloviční sazba. Policejní komisař u všech navrhl uvalení vazby.

Zbývající tři dívky, které se útěku zúčastnily, stíhány nejsou. Ke svému štěstí se na násilnostech nepodílely.

Zástupci výchovného ústavu se k incidentu odmítli vyjádřit. „Tyto informace nemůžeme bohužel poskytovat," uvedla pracovnice výchovného zařízení.