Zastavit reformy, donutit vládu podat demisi, a zajistit tak předčasné volby.

To jsou hlavní cíle odborových organizací a občanských iniciativ, které na celý tento týden naplánovaly protestní akce po celé republice. Připojit se a vyjádřit svůj názor na počínání vlády mohou i Ostravané. 

Dnes je od 17 hodin plánován na Jiráskově náměstí protestní hyde park.

Dostanou slovo

„Každému, kdo přijde a bude mít zájem, dáme slovo. Každý bude moci ve třech minutách říci, co si myslí o vládních reformách a počínání vlády. Chceme, aby obyčejné občany bylo slyšet,“ přiblížil program akce Petr Rohel, jeden z organizátorů a člen občanské iniciativy Pro Alt, s tím, že dorazit by mělo okolo tří stovek lidí. „Ekonomické problémy řeší vláda takzvanými reformami na úkor řadových občanů, zatímco finanční skupiny a ekonomicky privilegované vrstvy společnosti na krizi vydělávají. Pokračuje korupce a rozkrádání, které nemají obdoby,“ píší mimo jiné ve svém vyjádření organizátoři protestů.

Ilustrační foto

Petice na náměstí

Vyjádřit svůj názor na politiku vlády mohou lidé také v petici, kterou od úterka mohou podepsat na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

„Nelíbí se mi, co se to v našem státě děje. Vláda rozkrádá naše peníze přímo před námi. Až žádné nezbudou, utečou a na nás si zase nikdo nevzpomene,“ rozčiloval se Vít Motyka, který petici také podepsal. Chystá se na zítřejší hyde park v Ostravě i sobotní celostátní demonstraci v Praze, která týden protestů zakončí.

Demonstrace začne ve 13 hodin na Václavském náměstí a chystají se na ni i stovky seniorů z Moravskoslezského kraje. Spojili se s odboráři ze svých bývalých pracovišť a do Prahy pojedou i ti, kteří jsou sdruženi v nejrůznějších seniorských organizacích.

„Bude vypraveno několik vlaků, desítky autobusů, demonstrovat pojede odhadem ke dvěma tisícům seniorů z Moravskoslezského kraje. Co si pamatuji, taková velká podpora v historii zatím nebyla. Protože nebyla tak složitá a kritická situace, která se má ještě zhoršovat,“ řekl Milan Fabián, předseda Krajské Rady seniorů Moravskoslezského kraje, a dodal: „Odbory a senioři cítí, že je nejvyšší čas ten trend zastavit. Senioři, kteří patří z velké části k nejnižším příjmovým skupinám, už nemají z čeho dávat. Připravované reformy znamenají další rozevření nůžek, ty se nedají rozevírat donekonečna, a hrozí, že brzy prasknou. Může to ohrozit sociální smír, který v naší zemi zatím je.“

Jak se můžete k protestům připojit?

ČTVRTEK: 17 hodin, Jiráskovo náměstí, Hyde park aneb Řekněte, co si myslíte o vládních reformách

SOBOTA: 13 hodin, celostátní demonstrace v Praze na Václavském náměstí