DUKLA 61

V současné době se připravují hned dva pozoruhodné televizní projekty. Jedním z nich je dvoudílná televizní minisérie nazvaná Dukla 61 o havárii v Dole Dukla v Havířově, kde v roce 1961 zahynulo 108 horníků.

Báňští záchranáři.
Výbuch metanu a uhelného prachu před čtyřiceti lety nepřežilo 31 havířů

„Natáčení bude obtížné. Námět i scénář Jakuba Režného mě zaujaly a rychle jsem souhlasil s tím, že to budu dělat. A k tomu, že jsem kývl, mě přesvědčilo nadšení celého týmu včetně producenta Michala Reitlera. Teprve vzápětí jsem si ale uvědomil, že ten film se bude ze čtyřiceti procent odehrávat pod zemí, a také mi došlo, že jsem lehčí klaustrofobik, tak jsem zvědav, jak to zvládnu," uvedl režisér David Ondříček, který do hlavních rolí obsadil Marka Taclíka a Marthu Issovou.

Některé části filmu se budou podle tvůrců určitě natáčet na Ostravsku v podzemí, ale bližší podrobnosti zatím štáb nechce uvádět.

Představení nového internetového seriálu Lajna natáčeného v Havířově.
Jiří Langmajer si střihne roli hokejového trenéra Hrouzka

METANOL

Na konci roku 2012 došlo v České republice, ale i v Polsku k sérii otrav metanolem. Zahynuly desítky lidí a mnozí další utrpěli trvalé poškození zraku, ale i jiné trvalé následky. Metanolová aféra se rozjela i v Havířově. Lidských obětí jedovatého alkoholu nakonec byly desítky včetně lidí z našeho regionu.

A právě události roku 2012 se chystá umělecky přetavit do dvoudílného filmu režisérka Tereza Kopáčová.

„O režii Metanolu jsem usilovala a jsem šťastná, že jsem ji získala. S obrovskou chutí se chystám na ten výrazně klukovský příběh boje dobra se zlem, je o to dramatičtější, že se skutečně stal," řekla Tereza Kopáčová.

Vladimíru Lipinovi se po oslepnutí změnil celý svět. Musí se učit hodně nových věcí.
První pacient s otravou alkoholem byl propuštěn domů

Vše o auze jedovatého alkoholu čtete ZDE

ZÁBĚRY Z KARVINÉ I BOHUMÍNA

Filmaři točí v regionu stále častěji. Mimo jiné proto, že exteriéry pro hornickou tematiku jinde v republice nenajdou.

Loni na jaře se například v areálu bývalého orlovského Dolu Žofie natáčela komedie na motivy legendárního Deniku Ostravaka. Hlavní roli ztvárnil ostravský rodák Igor Chmela.

Natáčení komedie na motivy populárních knih Deník Ostravaka v areálu bývalého orlovského Dolu Žofie.
Ostravak Ostravski Igor Chmela a další herci museli v pátek do důlní klece

V létě roku 2013 zase režisér Jan Hřebejk obsadil se svým štábem zapadlou hospodu u parku v centru Bohumína, kde točil komedii Zakázané uvolnění.

Natáčení filmu Zakázané uvolnění v Bohumíně.
Hřebejk v Bohumíně točí komedii z hokejové hospody

Na začátku tisíciletí točil na Masarykově náměstí ve Fryštátě některé záběry do svého filmu Udělení milosti se zamítá režisér Jiří Svoboda. Hlavní roli tehdy hrál Richard Krajčo.

Pár scén točili před lety v Karviné také polští filmaři.