Je libo vyzrálý hovězí karabáček s pikantním pyré z máslové dýně s čerňuchou nebo piemontský telecí tatarák s lanýžovým olejem a hoblinami parmazánu s lehkým salátem? 

Zájemci mohou volit z celkem tří festivalových ochutnávekZákladní ochutnávka
1 jídlo dle výběru + 0,33 l přírodní minerální vody nebo pramenité vody za 250 korun

Dvouchodová degustace
2 jídla dle výběru + 0,125 l vína nebo 0,3 l piva + 0,33 l přírodní minerální vody nebo pramenité vody za 500 korun

Tříchodová degustace
3 festivalová jídla + dvakrát 0,125 l vína nebo 0,3 l piva + 0,33 l přírodní minerální vody nebo pramenité vody za 600 korun

Pokud ano, navštivte pátý ročník Grand Restaurant Festivalu, jehož mottem je letos slogan Nejezte, nepijte ani nežijte blbě a potěšte své chuťové pohárky. Gastronomická slavnost začne už tento týden a cena jedné porce je od dvou set padesáti korun.

Více než loni

Letošního ročníku se účastní devět restaurací z Moravskoslezského kraje. O tři více než loni. Patří mezi ně například ta Na Hradbách, Legend hotelu Imperial, Bamboo Park Inn hotelu nebo Pata Negra. „Jejich šéfkuchaři mají za úkol připravit jídla ve třech kategoriích To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem," vysvětlil zadání zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer s tím, že i přesto, že celkový počet restaurací zapojených do festivalu klesl, v Moravskoslezském kraji a především v Ostravě jejich počet naopak stoupl.

To podle Maurera svědčí o tom, že se gastronomie v moravskoslezské metropoli hodně zlepšila. „Ruku v ruce s ní roste také počet milovníků dobrého jídla a pití," podotkl Pavel Maurer.

Minulý rok lidé za celou dobu festivalu objednali celkem 30 585 degustací. „Letos jich máme prodaných už 13 500, a to ještě festival ani nezačal," uvedla Barbora Vojtová, spolupracovnice společnosti MauMau, která festival pořádá.

V Ostravě a Čeladné je dohromady prodáno přes pět set ochutnávek. Podle Barbory Vojtové je hlavním cílem projektu zpřístupnit všem lidem špičkové restaurace.


*Pro zvětšení obrázku na něj klikněte

A jak se festivalu zúčastnit? Každý, kdo chce ochutnat z nabídky sedmadvaceti jídel, si koupí prostřednictvím internetu ochutnávku. Zvolí nejen restauraci, ale také jednu ze tří variant a následně vybraný pokrm nebo pokrmy, den i čas. Důležité je svůj zážitek potom ohodnotit, a to na stejné internetové stránce www.grandrestaurantfestival.cz.

Kromě toho festival nabízí další speciální nabídky, takzvané Mňam balíčky nebo gastronomické výpravy prostřednictvím MňamBusu či Mňam vlaku. „Ten letos projíždí přes Rožnovské pivní lázně do hotelu Miura v Čeladné. Nicméně je už téměř vyprodaný, zbývá pouze jedno volné místo," upozornila Barbora Vojtová. Tento rok hostí slavnosti jídla celkem 83 podniků ve třiceti městech po celé České republice.

Grand Restaurant Festival odstartuje už tuto středu a potrvá až do 28. února.

ROZHOVOR K TÉMATU

Svátek dobrého a kvalitního jídla se blíží. Jeho spoluorganizátor a milovník dobrého jídla Pavel Maurer říká:

Čerstvě udělaný „smažák" je výborným pokrmem

Pavel Maurer Do pátého ročníku Grand Restaurant Festivalu se zapojí devět vyhlášených restaurací z Moravskoslezského kraje. „Osm z nich je přímo z Ostravy," upozorňuje na úspěch ostravských restaurací gurmet, odborník na dobré jídlo a zároveň autor festivalu Pavel Maurer. Jaké je jeho nejoblíbenější jídlo nebo co je in v gastronomii, na takové a další otázky odpověděl v rozhovoru pro Moravskoslezský deník.

Kterou restauraci jste v těchto dnech v Ostravě navštívil?

V Ostravě jsem navštívil restauraci Comedor Mexicano, kde jsem si dal festivalový chod s názvem To jste ještě nejedli, a musím říct, že měli pravdu. Premium rib eye huitlacoche steak byl pro mě novinkou. Je připravovaný z takzvaného mexického lanýže, který roste na kukuřici. Je to v postatě houba, která by tu kukuřici pohltila. Aztékové nebo Inkové se ji ale pravděpodobně naučili využívat pro výrobu omáčky, kterou právě k tomu masu dávají.

Chutnalo vám? Co atmosféra restaurace?

Byl jsem z toho nadšený, bylo to strašně dobré. Comedor Mexicano má výbornou atmosféru. Rád bych ale navštívil úplně všechny restaurace v kraji, kterých je letos více než loni, tehdy jich bylo šest. Letos jich je v kraji devět. Musím říct, že mají velmi zajímavá a přitažlivá festivalová menu, rozhodně je z čeho vybírat.

Máte nějaké nejoblíbenější jídlo?

Je jím okurková omáčka s knedlíkem od maminky. Musím ale říct, že mé chutě se trochu mění. Teď jsem si třeba oblíbil takzvaný boeuf bourguignon, hovězí maso v červeném víně. Našel jsem producenta hovězího masa mezi Plzní a Klatovy, ve vesnici Soběsuky, kde mají bio býky. Je to poblíž Nepomuku, kde se točili Černí baroni. A právě z jejich masa ho vařím, i přesto že tedy nejsem velký kuchař.

Co naopak nemáte rád a co byste si v restauraci nedal?

Za každou cenu nemusím mít úplné „ulítlosti" a sbírat trofeje. Třeba moučné červy na cibulce bych si tady nedal. Pokud jsem ale v zahraničí, tak exotickou kuchyni typickou pro dané místo rád ochutnám.

Je jídlo, které byste si dal, ale na jídelníčku v restauracích ho už nenajdete?

Jsou to například buchtičky se šodó. Zkrátka úplně obyčejná jídla, která známe z dětství. Teď mě napadají třeba ještě knedlíky s vejcem. Ty bych si občas dal. Lidi mají rádi i obyčejná jídla, jen musí být dobře udělaná. Spoustu z nich nám znechutila školní jídelna…

Co říkáte na takový smažený sýr?

Myslíte smažený sýr, o kterém tvrdí Pohlreich, že je to nejhorší skvrna na české gastronomii? Není. Smažený sýr můžete dostat třeba v Řecku, smaženou fetu, nebo i v Itálii. Není to naše specialita, ani náš vynález. My jsme ho ale zničili. Tím, že devadesát procent restaurací, u kterých si ho dáte, sáhne do mrazáku, kde je už předem připravený.

Myslíte polotovar?

Přesně, takový obalený polotovar, který nějakým rychlým způsobem ohřejí v mikrovlnce, takže je uvnitř měkký, horký a tekutý a kolem něho je strašně tvrdá krusta, jako cihla. Když vám tohle někdo naservíruje, tak je to odporné jídlo.

Pokud ho ale někdo udělá čerstvý, tak mimochodem ve slavné restauraci Lokál v Praze teď nabízí čerstvý smažák, tak je to výborný pokrm.

Jaké jsou současné trendy v gastronomii?

Za prvé jsou in otevřené kuchyně, lidé totiž chtějí vidět kuchařům pod ruce. V dnešní době tak řada restaurací otevírá kuchyň zákazníkům, kteří to oceňují. Za druhé pak to, že se kuchaři vrací k tradičním českým jídlům, které se snaží dělat pořádně. Takže návrat ke klasické české kuchyni. Třetím trendem je používání lokálních a sezonních produktů.

Můžete uvést nějaký příklad?

Kdybych měl být úplně konkrétní, tak například Miura hotel v Čeladné nabízí festivalovou Kyselici de luxe krémovou polévku s bystročickým zelím a beskydským špekem. To je přesně ten případ, kdy geniální kuchař využívá to, co má kolem sebe, protože je to dobré a do dané lokality to zkrátka patří. To je tedy ten třetí trend.