VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak šmakuje Moravskoslezsko? Kraj vydal v pořadí už čtvrtou kuchařku

Cílem kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?, kterou kraj poprvé uspořádal v roce 2011, bylo znovu objevit moravskoslezské speciality z kuchyní našich babiček a vrátit je zpět na jídelní lístky místních restaurací

18.12.2014
SDÍLEJ:

Kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko?Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Projekt, jehož partnerem je i regionální Deník, se ujal, a letos se tak milovníci vaření mohou těšit na čtvrtou kuchařku s totožným názvem.

Vítězné recepty 2014:1. cena: Svojski placek od Evy Zajacové

2. cena: Králík na smetaně od mé maminky Dagmar Cilečkové

3. cena: Borůvkový brutvaniok od Karla Drápala

Cenu od zástupců médií získala Fazolová polévka a Šťavnaté jablečné řezy od Marie Filipové.

„Kuchařka krajových receptů je vydána v nákladu dvanácti a půl tisíce kusů a sestavena ze 101 receptů zaslaných do čtvrtého ročníku kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?," upřesnil náměstek moravskoslezského hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň s tím, že projekt je unikát v celé republice, protože ho žádný jiný kraj doposud nenapodobil.

Všechny soutěžní recepty hodnotili šéfkuchaři, kteří na projektu dlouhodobě spolupracují Roman Bielesz a Karel Mathias. Ten do kuchařky navíc přispěl svými tipy na vylepšení receptů.

Svojski placek

Za nejlepší a nejzajímavější recept byl vybrán Svojski placek od paní Evy Zajacové, který je vyobrazen i na obálce kuchařky. Tuto specialitu mohli ochutnat i návštěvníci tradičního gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko?, který se konal letos v červenci v Trojhalí na Nové Karolině v Ostravě v rámci hudebního festivalu Colours of Ostrava.

„I letos se nám podařilo dodržet myšlenku putovního gastrofestivalu, a tak jsme po dvou realizacích na Hukvaldech a jedné v Bruntále představili náš projekt i v Ostravě," připomněl náměstek hejtmana.

Čtvrtý díl kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko? je neprodejný, zájemci ho mohou získat na akcích Moravskoslezského kraje, veletrzích cestovního ruchu v Brně, Bratislavě, Praze a Ostravě nebo ho vyhrát v soutěžích na www.facebook.com/ jaksmakujemoravskoslezsko, které Moravskoslezský kraj připravuje.

„Uvažujeme o dotisku kuchařky, protože předpokládáme velký zájem. Předešlé díly znovu vydávat nebudeme, ale zájemci si mohou všechny recepty volně stáhnout na webových stránkách www.jaksmakuje.cz," uzavřel náměstek hejtmana.

Kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko?

Autor: Tereza Pintérová

18.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Po pivobraní má Nový Jičín i medobraní

Premiérová snůška přinesla 15 kilogramů pochoutky, která bude dále sloužit k propagačním účelům města Nový Jičín.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení