Těšín byl jedním z míst za polskými hranicemi, kde se konala modlitba růžence. Do symbolické akce se úderem 14. hodiny zapojili katolící v celém Polsku. Modlitba růžence se konala ve městech a dalších místech podél celé polské hranice. V Těšíně akce zaplnila celé náměstí a zmíněné rozkládací židličky byly podporou především pro starší lidi, protože setkání trvalo hodinu a půl.

„Sbíráme podpisy proti potratům, podepiš se pro život.“ Dokola se opakující smyčka s tímto prohlášením a několika dalšími argumenty proti potratům bylo v sobotu odpoledne první, co ještě před 14. hodinou návštěvník centra města slyšel. Hlášení se ozývalo od stánku, kde se sbíraly protipotratové podpisy.

Několik minut před 14. hodinou ale vše utichlo. Zraky lidí už v tu chvíli byly dávno upřené na druhou stranu náměstí a slavnostně vyzdobené pódium, odkud pak modlitba probíhala.

Samotná modlitba bylo uctěním památky Panny Marie Růžencové. Svátek zavedl papež Pius V., když se Evropa ubránila Turkům v bitvě u Lepanta. Modlitba za Polsko a jeho bezpečí – pro to symbolická setkání v místech u hranic země či přímo na hranicích – se konala také u příležitosti 140. výročí mariánských zjevení v Gietrzwaldu a 100. výročí fatimských zjevení.

Úsekový radar na Národní třídě v Havířově. Výjezdní místo.
Bude o úsekových radarech rozhodovat soud?