VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kontrola hygieniků: špatně skladované maso ve fastfoodech

Kraj - Za jakých podmínek se připravují hamburgery, hot dogy, grilovaná kuřata, smažené sýry, hranolky, bramboráky a další rychlé občerstvení?

4.6.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Michal Bílek

To zjišťovali hygienici v sedmadvaceti bistrech, stáncích, prodejních oknech a dalších provozovnách v Moravskoslezském kraji.

V deseti případech objevili závažné nedostatky. Hygienici se podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Heleny Šebákové zaměřili na celkovou úroveň osobní a provozní hygieny, technologii přípravy pokrmů a dodržování teplotního řetězce, který má pro zajištění bezpečnosti potravin zásadní význam.

„Závady se týkaly zejména nesprávného skladování upečených hamburgerů a grilovaných kuřat, u kterých byla měřením zjištěna teplota v jádře pokrmu osmadvacet stupňů Celsia," uvedla Šebáková. Přitom bezpečná teplota grilovaného nebo fritovaného masa by měla být minimálně pětasedmdesát stupňů po dobu několika minut. Po ukončení tepelné úpravy musí být výrobek buď okamžitě podán spotřebiteli, nebo uložen minimálně při šedesátistupňové teplotě.

„Závažnost nálezu spočívá v tom, že v syrovém mase přítomné mikroorganismy, které případně přežijí tepelnou úpravu, se mohou při nižší teplotě velmi intenzivně množit a způsobit onemocnění konzumentů. Strávníci se mohou nakazit průjmovými onemocněními, jako jsou salmonelóza nebo kampylobakterióza. Do hotových pokrmů se mikroby mohou dostat i z okolního prostředí takzvanou křížovou kontaminací z ploch, kde bylo předtím krájeno syrové maso," vysvětlila Šebáková. Dodala, že v některých provozovnách nebyly udržovány čistota provozu a osobní hygiena, chyběly prostředky k mytí rukou a hygienici v nich našli i suroviny s prošlým datem spotřeby. Hygienici odebrali také vzorky hotových hamburgerů, grilovaných kuřat, gyrosu a hot dogů. V laboratoři pak zjišťovali přítomnost patogenních mikroorganismů. „Nebyly zjištěny pozitivní nálezy, všech devatenáct vzorků vyhovělo ve sledovaných ukazatelích požadavkům platných předpisů," konstatovala Šebáková.

Autor: Miroslava Chlebounová

4.6.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Druholigové hokejisty Nového Jičína (v bílém) a Kopřivnice čeká odveta v úterý 22. srpna.

Start přípravy: Hokejisté Kopřivnice otočili duel v Novém Jičíně

Fotbalisté Petřvaldu na Moravě (v bílém) zahájili nový ročník dělbou bodů.

I. B třída, sk. B: Petřvald na Moravě na úvod remizoval

Souhrn I. B třídy, sk. D: První kolo ve znamení gólových hodů

Novojičínsko - Roli favorita potvrdil hned na úvod Fulnek, který roznesl Vlčovice 7:0. Kopřivnice pak doma podlehla v divokém zápase nováčkovi z Hukvald 2:5.  

Bílovečtí mají první bod a nyní cestují na hřiště nováčka

V premiérovém domácím utkání v nové sezoně krajského přeboru nakonec remizovali s Českým Těšínem 1:1. Fotbalisté Bílovce si tak připsali první bod a nyní je čeká sobotní utkání na půdě nováčka ze Staré Bělé.

Frenštát nadělil Slavii kanára

Beskyd doma vyprášil Orlovou 6:0 a potvrdil tak zdařilý vstup do sezony, na který by rád navázali i v sobotu, kdy cestuje do Českého Těšína.  

Užili si dovolenou i festivaly. Teď už krajští lídři vyhlížejí volby

/ANKETA, KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017/ Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 20. a 21. října, do včerejška ale musely strany podat své kandidátky. Kdo jsou lídři v Moravskoslezském kraji a jak v létě nabírali síly do předvolebních soubojů?  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení