Piloti a moravskoslezští záchranáři absolvovali první společné cvičení. A souhru budou pilovat i nadále. Cvičení proběhlo minulý týden na hlučínské štěrkovně.

PRÁCE V PODVĚSU

„Piloti vrtulníků se záchranáři trénovali přistávání v šikmém terénu a práce v podvěsu. Záchranáři cvičili sladění postupu a techniku práce v situaci, kdy je pilot naváděn jen pomocí vysílačky záchranářem, který se nachází mimo vrtulník. To se může hodit zejména v horských oblastech. Proto se nácviku kromě dvou desítek záchranářů a lékařů zúčastnili rovněž členové horské služby z Beskyd a Jeseníků," uvedl mluvčí Moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Čtěte o tom, jak pilot s vrtulníkem v horách jen "přisedl", aby mohl být pacient naložen na palubu. Turista s mozkovou příhodou čekal na pomoc celou noc v horách

Právě takové úkony patří do zmíněné kategorie speciálních činností. Rakouský provozovatel zaměstnává české piloty, kteří za sebou mají praxi v jiných regionech České republiky. Nyní dopilovávají souhru s moravskoslezskými záchranáři i pro tyto vysoce specializované zásahy. V praxi to ale pro případné potřebné pacienty podle záchranářů v podstatě nic neznamená.

„Jde o úkony, které je potřeba využít opravdu jen zcela výjimečně. Navíc pro jejich využití musí být i další podmínky jako například dobrá viditelnost a podobně. Pokud tyto specifické činnosti využít nejde, řešíme to v běžné praxi tak, že například v horském terénu využíváme techniku horské služby, která pacienta převeze do míst, kde už vrtulník přistát bez problémů může," vysvětlil Lukáš Humpl.

Zároveň dodal, že další provoz letecké záchranné služby funguje s novým provozovatelem bez omezení a noví piloti už svůj um předvedli při několika letošních zákrocích.

„Nyní jsou plánovány další společná cvičení, která doladí i speciální úkony," dodává mluvčí moravskoslezských záchranářů.

Rakouská společnost Helikopter Air Transport HAT převzala LZS v našem kraji na základě výběrového řízení ministerstva zdravotnictví. Stalo se tak po 23 letech, kdy tuto službu provozovala společnost DSA.

Nová firma bude pacienty v našem kraji přepravovat v následujících čtyřech letech.

Čtěte také o nočním výcviku posádek záchranného vrtulníku: VIDEO: Piloti záchranářské helikoptéry trénovali noční přistání

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
 
Zdroj: Youtube