Soužití cizinců, kteří v Havířově žijí buď v uprchlickém táboře v Dolní Suché nebo v bytech ve starém Šumbarku, bylo tématem diskuse s občany na nedávném zasedání zastupitelů.

Čtěte také: 
Havířov nemá spolupracovat na tajném uprchlickém programu
Uprchlíci jsou už v regionu dávno. Šíří se i nové fámy

Děti azylantů docházejí do havířovských škol. Národnostní skladba je velmi široká a různá je také doba pobytu ve městě, než se rodiny odstěhují jinam. Do lavic tak společně s Havířovany usedají například Číňané, Syřané, Afghánci, Mongolci a děti mnoha dalších národů, jejichž rodiny utekly ze svých vlastí.

S většinou malých emigrantů neměli havířovští kantoři problémy, naopak, jejich přítomnost hodnotili jako prospěšnou pro sociální vnímání ostatních žáků.

„Nyní máme na naší škole tři děti, ruského a mongolského původu. V nultém ročníku a ve druhé a třetí třídě. Nemáme s nimi problémy. Děti se dobře začlenily do kolektivu, takže teď už se domluví i česky. Jedna holčička umí německy, takže já se s ní domluvil i němčinou. S výukou češtiny pomáhá dětem asistent," řekla ředitelka ZŠ Moravská Eliška Tomíčková.

Malé cizince vzdělávají několik let také na ZŠ Na Nábřeží. Deník o tom informoval v článcích: Děti azylantů louskají češtinu nebo Budoucí prvňáčci přicházejí k zápisům, jsou mezi nimi i cizinci

"Přímo z uprchlického tábora v Dolní Suché na naší školu nyní docházejí čtyři děti. Na zastupitelstvu jsem zaznamenal, že tam jedna paní povídala o pěti afghánských dětech, které jsme tady v září opravdu měli, ale v říjnu už tady nebyly. Zrovna tyto děti byly velmi šikovné a stěhovaly se pak do Brna za svým strýcem, který tam pracuje jako lékař. Problémy s dětmi z tábora nemáme ani historicky, ani nyní. Pocházejí z různých zemí, včetně islámských. Nyní máme dvě ze Sýrie, jedno z Afghánistánu a jedno z Iráku. Jsou to prověřené rodin a problémy opravdu nejsou. Pak tady máme děti ze zemí EU, například Španělska, Itálie a jedno dítě máme z Ukrajiny. Naši pedagogové mají s prací cizinců dlouholeté zkušenosti. Obavy havířovských rodin z umístění svých dětí na naší školu jsou zbytečné. Vůbec nejlépe ale udělají, když se pobaví s rodiči dětí, které naší školu navštěvují," řekl ředitel ZŠ Na Nábřeží Svatopluk Novák.

U několika se potíže odvíjí od jejich náboženství. Školákům z muslimských rodin například zakazuje zpívat, nebo malovat postavy či části lidského těla. Cizinci obecně vyžadují individuální přístup.

Radnice prověřovala už dříve, zda výuka malých cizinců nedělá problémy. „Rodiče si stěžují, že děti azylantů jsou arogantní, že jim nadávají v řeči, kterou jejich děti neznají, že se nad ně povyšují. Osobně jsem navštívila školy, kam docházejí děti z rodin pocházejících ze zemí, které jsou označovány jako problémové. Protože školy ve městě navštěvují také děti cizinců z jiných zemí. U dětí azylantů se jedná o jednotlivce, se kterými ředitelé škol ani učitelé nemají problémy. Naopak, často jde o děti, které jsou velice bystré a mají velmi dobrý prospěch. Nepotvrdily se mi ani informace, že by právě tyto děti měly dělat problémy ostatním školákům," potvrdila náměstkyně primátorky Alena Zedníková.

Někteří Havířované se však obecně bojí, že cizinců bude ve městě přibývat. Opět se šíří fámy o tom, že se má do bytů RPG, dnes již Residomo, nastěhovat až 6000 migrantů. „Problémy nejsou s jednotlivci, ale nastávají ve chvíli, kdy je jich tady více a vytvoří si svou komunitu. Nechceme dopadnout jako v Německu," vysvětlovali lidé, kteří přišli na zastupitelstvo a jako příklad problémových komunit uváděli také romskou a vietnamskou komunitu.

Uprchlíci v Havířově žijíNevyvratitelnou pravdou je, že v Havířově-Dolní Suché je od roku 1996 v činnosti uprchlický tábor, který poskytuje dočasné ubytování pro cizince, kteří v ČR požádají o azyl. Provozovatelem zařízení je Ministerstvo vnitra ČR. Zařízení poskytuje střechu nad hlavou zejména běžencům, kteří ze svých zemí uprchli kvůli politickému, náboženskému nebo jinému perzekuování. Za emigraci jim v případě návratu do vlasti hrozí přísné tresty. Většinou se jedná o cizince ze zemí bývalého Sovětského svazu, Mongolska, Kuby, Sýrie, Íránu, afrických zemí a také se tam setkávají Tibeťané s Číňany. Středisko samotné má kapcitu 151 míst. K tomu si ministerstvo pronajalo 20 bytů. Nejlevnější jim nabídla společnost RPG v havířovské městské části Šumbark.