VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Milovníci burčáku se dočkali. Sezona odstartovala i v Ostravě

Ostrava - Ve vinotékách už několik dní nabízejí částečně zkvašený hroznový mošt, což je oficiální označení pro burčák, který však nebyl vyroben z úrody našich, ale zahraničních vinařů

4.9.2012 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Ve vinném sklepě U Kusaly nabízejí zatím bílý částečně zkvašený hroznový mošt od konce minulého týdne.

„Litr prodáváme za šedesát korun. Už od zítřka bychom ale měli mít v nabídce i burčák, tedy výrobek našich vinařů zpracovaný v České republice. Ten by měl být z hroznů červených," uvedla Danuše Kudelová z Vinného sklepa U Kusaly v Ostravě.

Jana Glattová z vinotéky Style v centru Ostravy uvedla, že zatím prodávají částečně zkvašený hroznový mošt z produkce slovenských vinařů. „Zákazníci jsou spokojeni, a jen tak potvrzují naše mínění, že je velmi dobrý. V dalších týdnech budeme určitě nabízet i burčák od našich vinařů," dodala majitelka vinotéky Style.

Mario Frenko, majitel Vinného sklepa U Mostu, také zatím nabízí částečně zkvašený hroznový mošt z Maďarska. „Po co nejrychlejším zahájení prodeje volají hlavně zákazníci. Vinné sklepy se jim snaží vyhovět. I proto se v současnosti prodává v Ostravě hlavně částečně zkvašený hroznový mošt. Zájem zákazníků je zatím velmi slušný. Začali jsme jej prodávat už koncem srpna a zájem je určitě srovnatelný s loňským rokem. Pomalu už ale dozrává i úroda vinařů na jižní Moravě a během dvou až tří týdnů budeme prodávat i burčák od našich vinařů," dodal majitel Vinného sklepa U Mostu.

K TÉMATU

Zkušení vinaři tvrdí, že dospělý člověk by měl za rok vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve v těle. Tedy zhruba šest litrů. Burčák se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu.

Od srpna roku 2009 začaly pro víno a vinařské produkty platit nové právní předpisy, které se týkají mimo jiné i označování částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten může být označen jako burčák jen za podmínky, že je vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů.

Mezi prohřešky, které zjistili při kontrolách v předchozích letech pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, bylo například ředění burčáku vodou, vyšší obsah etanolu z přidaného cukru či případy, kdy byl částečně zkvašený hroznový mošt prodáván jako burčák.

Autor: Břetislav Lapisz

4.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Deník - Naši prvňáci

Tento týden představíme školáky ze ZŠ Komenského 68, Nový Jičín

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Jistebník doma zdolal v derby Libhošť

/FOTOGALERIE/ Novojičínské derby v I. A třídě, sk. B, nakonec dopadlo lépe pro nováčka, který porazil oslabené hosty 2:0.  

Město zřídilo rozptylovou loučku

Další možnost, jak se rozloučit se svými blízkými zesnulými, budou mít obyvatelé Fulneku.

AKTUALIZOVÁNO

ON-LINE rozhovor s Alfrédem Šrámkem, kandidátem na poslance za Realisty

JUDr. Alfréd Šrámek, kandidát na poslance za Realisty byl hostem on-line rozhovoru Deníku.

Čtyřproudovka má být bezpečnější

Osmapadesátiletou chodkyni srazilo ve Frenštátě pod Radhoštěm vozidlo, které řídil jednatřicetiletý řidič. Žena v tu chvíli přecházela silnici po přechodu pro chodce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení